3D-leffoista voi nauttia navetassa

Konneveden Navettakino valmistautuu historiansa ensimmäiseen maailman ensi-iltaan: keskiviikkona 18. toukokuuta pienellä Pyhälahden kylälläkin katsellaan uutta Pirates of the Caribbean -elokuvaa. Navettakino on hankkinut yrittäjien rahalla ja Suomen Elokuvasäätiön avustuksella digitaalilaitteet, jotka mahdollistavat myös 3D-elokuvat.

kulttuuri
Konneveden Navettakino

Konneveden Pyhälahden kylällä toimiva Navettakino avasi ovensa kymmenen vuotta sitten keskelle keskisuomalaista maalaismaisemaa. Elokuvateatterin yrittäjinä aloittivat tuolloin kymmenkesäinen Eemeli Mölsä sekä hänen pari vuotta vanhempi kaverinsa Matti Kakko.

Tässäkin tapauksessa idea syntyi sattumalta: Eemeli löysi Konneveden kotiseutumuseosta vanhan elokuvaprojektorin, jonka hän lupasi kunnostaa. Matti puolestaan sai niin naapurin lapset kuin sittemmin koko kyläyhteisönkin innostumaan elokuvateatterihankkeesta.

- Hyvä, ettei oltu kovin järkeviä siinä vaiheessa, kun lähdettiin tähän hommaan. Tässä ollaan nyt, mutta ei varmaan oltaisi, jos nyt pitäs tämmöstä alkaa pistämään pystyyn, toteaa Kakko nyt kymmenen vuotta myöhemmin .

Vanhojen seinien sisälle kätkeytyy alan viimeisin tekniikka

Vaikka paljon on Navettakinoa nikkaroitu talkoovoimin, myös rahaa on tarvittu. Yrityksen historian suurin investointi tehtiin digitaalisten laitteiden hankintaan.

Suomen Elokuvasäätiöltä saatiin tänä keväänä merkittävä, reilun 50 000 euron avustus laitteisiin, mutta silti nuoret yrittäjät ottivat myös pankkilainaa.

-Kyllähän meidät on sidottu tämän tukiprosessinkin kannalta pyörittämään tätä toimintaa ja tottakai se, että pyritään kehittämään tätä monikäyttösemmäksi eikä haluta jäähä jalkoihin tässä hommassa, Kakko kertoo.

Myös Eemeli Mölsä painottaa, että kehityksen mukana on Navettakinossakin pysyttävä.

- Jos ei 3D-elokuvia oteta otetaan huomioon, niin eihän sitä digitaalikuvaa katsoja huomaa. Mutta elokuvien saatavuus paranee moninkertaisesti, Mölsä selittää.

Pienestä Navettakinosta kasvoi suuri menestys

Tätä nykyä Navettakinon elokuvat pyörivät ympäri vuoden ja katsojia saapuu teatteriin yli sadan kilometrin säteeltä. Eniten katsojia houkuttelevat kotimaiset elokuvat ja lastenleffat. Vuodessa Navettakinon sinisillä penkeillä istuu yli tuhat katsojaa, parhaimpina vuosina jopa lähes pari tuhatta.

Navettakinosta on kymmenessä vuodessa kasvanut suuri menestys, mutta elokuvabisneksestä ei kuuleman mukaan tule ammattia sen paremmin Mölsälle kuin Kakollekaan. Molemmat opiskelevat insinööriksi.

-Tämmönen puoliammatti varmaan, mutta harrastushan tämä on. Siinähän se varmaan sit pysyykin, Kakko toteaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi