Sami Kapanen: Joukkue on onnensa ansainnut

Jääkiekkoleijonien eilinen mestaruusjuhla lämmitti myös vuoden 1995 kultamitalijoukkueessa pelannutta kuopiolaiskiekkoilija Sami Kapasta. Kapasen mielestä joukkueen sitoutuminen näkyi tänä vuonna erityisen hyvin, eikä heikkoja lenkkejä juuri ollut. Kapanen uskoo, että voitto tuo nostetta myös juniorijääkiekolle.

Kuva: YLE / Anu Pöntinen

16 vuoden takainen Den glider in -hitti saa hymyn Kapasen huulille. Mies ei varsinaisesti myönnä kaivanneensa biisiä, mutta toteaa sen edelleen tuovan lämpimiä muistoja.

- Hyvin muistuu vielä sanatkin mieleen. Aika paljon sitä silloin kesällä hoilattiin, Kapanen nauraa.

Kapanen myöntää seuranneensa tämänvuotista turnausta vain varovaisen toiveikkaana.

- Suomi ei ollut alusta saakka ennakkosuosikki. Ensimmäinen peli oli helpohko, ja osittain Suomi pääsi eteenpäin muiden maiden epäonnistumisen takia. Suomen onnistumiset tulivat tällä kertaa kuitenkin aina merkittävällä hetkellä, ja jopa Suomen akilleen kantapäänä olleet rankkarit menivät tänä vuonna nappiin, Kapanen kertaa.

Mestaruuslaulu alkoi jo toisen erän jälkeen

Itse Kapanen seurasi finaalipeliä kotona perheen kera.

- Katsoimme pelin loppuun vanhimman poikani Kasperin kanssa pomppien, kiljuen ja tuulettaen. Varsinkin kolmas erä oli Suomelta loistavaa kiekkoa. Mutta jo toisen erän jälkeen aloin laulaa, että Suomi on seuraava maailmanmestari, Kapanen nauraa.

Onni on ansaittu, ei sattumaa

Kapanen on usein viimeisen 16 vuoden aikana saanut olla selittelemässä, mikä on mennyt vikaan, kun Suomi ei ole saanut uusittua vuoden 1995 kultajuhliaan.

- Ehkä aina ei ole tajuttu, että pronssi- tai hopeamitalikin on MM-tasolla todella kova suoritus. Ja että suoritukseen vaikuttavat todella pienet seikat joita ei aina voi edes havaita.

Monesti Suomen kohdalla on puhuttu Suomen hyvästä tai huonosta onnesta, mutta tällaista väitettä yli kymmenen vuotta Yhdysvalloissa asunut Kapanen ei niele.

- Jokainen on oman onnensa seppä. Joukkue oli tällä kertaa kokonaisuudessaan kova, heikkoja lenkkejä ei vain ollut. Erityisesti mieleen jäi tutkapari Immonen-Granlund, joista varsinkin Immonen teki todella tärkeitä maaleja. Nostaisin hänet ihan selkeästi Vehasen kanssa MVP (Most Valuable Player) -osastoon.

Kapanen tietää, että tämänkertainen onni on todella ansaittua.

- Kyllä siellä on varmaan fiilikset korkealla tällä hetkellä, tunne vie ja se on todella ansaittu tunne. Moni heistä on tehnyt vuosia ja jopa vuosikymmeniä töitä tään eteen, nyt he saavat nauttia siitä.

Kapanen iloitsee etenkin nosteesta, jota mestaruus tuo lajille.

- Onhan se hienoa, jos voiton myötä joukkueiden riveihin saadaan uusia junnuja, joista kasvaa uusia granlundeja ja koivuja. Ja kyllähän tämä on parasta markkinointia ensi vuoden kisoja ajatellen.