1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafille tekeillä kansainvälinen pidätysmääräys

Libyan johtajalle Muammar Gaddafille haetaan kansainvälistä pidätysmääräystä. Kansainvälisen rikostuomioistuimen mukaan pidätysmääräykset on maanantaina anottu Gaddafille, hänen pojalleen Saif al-Islam Gaddafille ja Libyan tiedustelupäällikölle.

kansannousut

Syyttäjien mukaan kyseessä ovat syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kolmikko on syyttäjien mukaan määrännyt, suunnitellut ja osallistunut siviilien vastaisiin hyökkäyksiin.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä Luis Moreno-Ocampo sanoo, että Gaddafin suorista määräyksistä ja hänen poikansa tekemistä palkkamurhaajarekrytoinnista sekä tiedustelupäällikön osallistumisesta on todisteita. Tuomareiden päätettäväksi jää, ovatko todisteet tarpeeksi pitävät, jotta pidätysmääräykset voisi myöntää.

Syyttäjien todisteita on kerätty helmikuulta, jolloin Libyan kapinallisnousu oli alkutekijöissään. Satojen protestoijien kerrotaan tuolloin kuolleen Gaddafin joukkojen luoteihin.

Libya ei tunnusta Haagin rikostuomioistuimen toimivaltaa. Kapinallisten mukaan kansainvälinen pidätysmääräys on tervetullut, mutta Gaddafin tulisi ensin joutua oikeuteen kotimaassaan.

Naton ilmahyökkäykset ovat jatkuneet Libyan maaperällä – tilanne rintamilla on pysynyt kokonaisuudessaan muuttumattomana. Uutena keinona konfliktin ratkaisussa etenemiseen Arabiliitto on kehottanut sulkemaan Gaddafin johtamat televisiokanavat.

Samaan aikaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo tapaavansa Libyan hallinnon edustajia tiistaina Moskovassa. Venäjä haluaa isännöidä myös kapinallisjohtajien vierailua Moskovaan.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi