Pron lakko paperiteollisuussa laajeni taas

Ammattiliitto Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakko on laajentunut tänään maanantaina lähes koko toimialalle. Lakon aikaistusta perusteltiin työantajan pyrkimyksillä kiertää ylityökieltoa ja lakkoa rikkurien avulla.

talous

Paperiteollisuuden toimihenkilöt ovat olleet lakossa huhtikuusta. Tähän asti työtaistelut on kohdistettu rajoitetun ajan eri yrityksiin. Alun perin lakon neljäs vaihe oli määrä aloittaa torstaina 19. toukokuuta.

Pron mukaan lakossa on tästä aamusta alkaen noin 2 500 toimihenkilöä. Ainoastaan pienimmät paperintekijät on rajattu lakon ulkopuolelle. Lakkoa jatketaan 9:nteen kesäkuuta, ellei sopua sitä ennen saada aikaan.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jari Forssin mukaan nyt laajentuneella lakolla ei ole tuotannollisia vaikutuksia.

Pron ja Metsäteollisuuden neuvottelut paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta katkesivat maaliskuun puolivälissä.

Kiistan sovittelusta ei vielä ole päätetty.

- Jatko on sovittelijan käsissä. Me toivomme, että sovittelu jatkuisi mahdollisimman pian, että saisimme kiistan ratkaistua, toteaa Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jari Forss.

Palkkausjärjestelmästä suurin kiista

Suurin kiista on palkkausjärjestelmästä. Pro on vaatinut palkkausjärjestelmän kokonaisuudistusta. Työnantajaa edustava Metsäteollisuus olisi valmis vain järjestelmän arviointiin. Sen mukaan pelisääntöihin kuuluu, että tällaisten asioiden käsittely aloitetaan sopimusten ollessa vielä voimassa.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on sovitellut kiista muutaman kerran. Lonka ei ole esittänyt osapuolille seuraavaa sovitteluaikaa.

Metsäteollisuus ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitävät lakkojen aikaistusta laittomana työmarkkinatoimena.

Metsäteollisuuden mukaan lakoilla ei ole ollut vaikutusta tehtaiden toimintaan eikä laajennuksenkaan odoteta leikkaavan tuotantoa.

Lähteet: YLE Uutiset