1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ottaako USA 40 vuoden jälkeen vastuun hirviösikiöistä ja vammaisista lapsista?

Yhdysvaltojen tiukka linja Vietnamin siviileille sodanaikaisilla kasvimyrkyillä aiheutetuista kärsimyksistä on lievenemässä. Mm. ulkoministeri Hillary Clintonin viimeaikaiset vierailut USA:n entisessä vihollismaassa antavat viitteitä siitä, että Yhdysvallat saattaa hyväksyä Vietnamin hallituksen väitteet ainakin kolmelle miljoonalle vietnamilaiselle Agent Orange -kasvimyrkyn aiheuttamista vammoista ja sairauksista.

Agent Orange -kasvimyrkyn vuoksi kehitysvammaisena syntynyt vietnamilaislapsi Ho Chi Minh Cityssä sijaitsevassa Tu Du -lastensairaalassa. Kuva: Yle

Kasvimyrkky Agent Orange on osoittautunut Vietnamin sodan tuhoisimmaksi aseeksi. Myrkynkylvön lopettamisesta tulee alkukesällä kuluneeksi 40 vuotta. Silti edelleen syntyy lapsia, joilla ei ole sormia, jalkoja tai käsiä. Asiasta kertoo tänään maanantaina esitettävä Silminnäkijän raportti Oranssin myrkyn lapset.

USA:n virallinen kanta on ollut vuosikymmeniä järkähtämätön. Se on kiistänyt amerikkalaisten myrkynvalmistajien säestämänä kaikki vietnamilaisten väitteet, joiden mukaan vuosina 1961 - 1971 helikoptereista ja lentokoneista ruiskutettu, dioksiinipitoinen Agent Orange aiheuttaisi vielä 40 vuotta myrkytyslentojen päättymisen jälkeen mm. kehitysvammoja ja tappavia sairauksia.

Sikiökuolemat ja keskenmenot ovat edelleen Vietnamissa yleisempiä kuin muualla. Vammaisten lasten isovanhemmat ovat yleensä taistelleet 60- ja 70-luvuilla Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan USA:n myrkyttämillä seuduilla.

Hirviömäisiä sikiöitä

TV2:n Silminnäkijässä esitetyssä Oranssin myrkyn lapset -dokumentissa vieraillaan mm. Ho Chi Minh Cityssä sijaitsevan Tu Du -lastensairaalassa. Sairaalan osastoilla nähdään mm.poika, jolla on ollut syntymästään lähtien molemmissa käsissään vain kaksi suurta sormea ja molemmat jalat poikki polven alapuolelta. Sairaalan hiljaisen huoneen hyllyillä oleviin lasipurkkeihin on koottu valikoima paikoin hirviömäisiä sikiöitä, jollaisia kehittyy vain dioksiinijäämien seurauksena.

Sairaalan johtajan, tohtori Ngyuen Phi Phuong Tanin mukaan on todennäköistä, että Agent Orange on saanut aikaan geneettisiä muutoksia ihmisissä. Jos epäily dioksiinin mutageenisyydestä osoittautuu todeksi, on USA:n Vietnamille aiheuttama kansallinen tragedia vailla loppua.

Ase viidakkosodassa

Yhdysvaltain sodanjohto oli 1960-luvun alussa suurissa vaikeuksissa pohjoisvietnamilaisten joukkojen ja niitä tukevien Etelä-Vietnamin sissien kanssa. Vietnamilaiset etenivät sademetsien suojassa kuin kotonaan. USA:ssa keksittiin, että jos tropiikin tiheä lehvistö tuhotaan, häviää viholliselta suoja. Vuosikymmenessä USA suihkutti Etelä-Vietnamiin ainakin 80 000 000 litraa oranssilla ja muilla sateenkaaren väreillä nimettyjä kasvintuhoaineita.

Myrkyt kuihduttivat luonnon ja pilasivat riisisadot. Myrkkyjen kiihdyttämät syöpäkasvaimet tappoivat jo sodan aikana tai pian sen jälkeen kymmeniä tuhansia myrkkypilvien alle jääneitä sotilaita ja siviilejä. Edelleen maassa ja vedessä muhivat dioksiinit etenevät ravintoketjussa ja siirtyvät ihmisiin kohtalokkain seurauksin.

USA:n veteraanit myös uhreja

Vietnamissa palveli toistakymmentä vuotta kestäneen sodan aikana noin 2,6 miljoonaa armerikkalaista. Suurimmalle osalle heistä tuli suurena yllätyksenä se, että he olivat 17 - 19-vuotiaina nuorukaisina myrkyttämässä viattomia siviilejä. Sodan synnyttämät traumat painavat edelleen satoja tuhansia veteraaneja.

- Olin mukana valmistelemassa myrkkylentoja. Meille sanottiin, että oranssilla juovalla merkityissä tynnyreissä oli moskiittomyrkkyä malariaa vastaan. Myöhemmin paljastui, että aine oli dioksiiniliuosta, sanoo yhdysvaltalainen sotaveteraani Don Blackburn.

Korvauksia vain amerikkalaisille

USA:n hallituksen ja myrkkyfirmojen suhtautuminen Agent Orangen vaikutuksiin on valikoiva.

Vietnamissa dioksiinipitoiset liuokset eivät niiden mukaan ole syypäitä omituisiin sairauksiin ja vammoihin, mutta Yhdysvalloissa ne ovat. USA:n hallitus on nimittäin korvannut amerikkalaisille Vietnam-veteraaneille ja heidän perheenjäsenilleen Agent Orange -sairauksia kaikkiaan 180 miljoonalla dollarilla.

Vietnamilaiset ovat vaatineet omille kansalaisilleen vastaavia korvauksia oikeusteitse, mutta turhaan.