1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuralan Kylämäki

Pientalot uhka Kylämäen toiminnalle

Kuralan Kylämäen tukiyhdistys pelkää rakentamisen näivettävän elävän historian museon toimintaa. Kaavaluonnos sijoittaisi lähistölle noin 150 asukkaan pientaloalueen. Samalla tuhoutuisi kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen avo-ojitettu peltomaisema.

Kuralan Kylämäki
Raili Selinheimo ja Putte-hevonen
Raili Selinheimo ohjasti Putte-suomenhevosta heinätöissä.YLE / Minna Isotalo

Turun asemakaavatoimisto korostaa, että noin 60 prosenttia peltoalasta säilyisi koskemattomana. Kuralan Kylämäen Ystävät ry:n perustajajäsen Antti Jääskeläinen ei tästä vakuuttunut.

- Hanketta on perusteltu sillä, että lähistöllä Kaarinan kaupungin puolella on jo olemassa maisemaa häritsevää rakentamista. Me pelkäämme, että jos kallista kunnallistekniikkaa pientaloaluetta varten ryhdytään toteuttamaan, niin se ei jää siihen. Jossain vaiheessa aluetta halutaan laajentaa edelleen. Tätä suunnitelmaan yritetään nyt padota, ettei rakentamistulva veisi Kuralan Kylämäen lähialueita mennessään ja tekisi museon nykymuotoisen toiminnan miltei mahdottomaksi.

Vaatimusten tueksi tukiyhdistys on kerännyt kevään aikana yli 4 000 nimen adressin. Jos kansalaismielipide ei vaikuta päättäjiin, Jääskeläinen ei pidä mahdottomana käynnistää asiasta valitusprosessia. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan ole päällimmäisin vaihtoehto.

- Toivoisin päättäjien ymmärtävän, että tässä on kyse perinteiden vaalimisesta tulevia sukupolvia silmällä pitäen. Sopivia rakentamispaikkoja pientaloja varten Turusta löytyy muualtakin.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi