1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tupakointi nostaa hemoglobiinitasoa

Tupakointi vaikuttaa elimistöön samalla tavalla kuin korkeanpaikanleiri. SPR:n veripalvelun lääkäri Johanna Castrenin mukaan molemmat nostavat elimistön hemoglobiinitasoa. Hänen mukaansa tupakoitsijan hemoglobiini lähtee nousemaan eri tasolta kuin urheilijan, mutta molemmissa tilanteissa suorituskyky nousee.

Kuva: YLE

Castrenin mukaan häkä ja muut kaasut hankaloittavat tupakoitsijan hapensaantia ja elimistö pyrkii kompensoimaan tilannetta nostamalla hemoglobiinitasoa.

- Hemoglobiinin lisääminen tarkoittaa, että saamme enemmän happea ja suorituskyky paranee. Tupakoitsijalla lähtötilanne on huonompi, kun elimistö ei saa sitä happea mitä normaalisti tarvitsee. Siinä mielessä urheilijaa ja tupakoitsijaa ei mielestäni voi verrata keskenään.

Liian alhainen hemoglobiini johtaa Castrenin mukaan anemiaan, joka oireilee väsymyksenä, hengästymisenä ja henkisenä uupumuksena. Liian korkeaa hemoglobiinia hän ei kuitenkaan pidä haitallisena.

- Poikkeuksellisen korkea hemoglobiinitaso, joka on hankittu esimerkiksi hormoneilla voi olla vaarallinen, mutta normaalirajoissa oleva hemoglobiini ei ole riski ihmiselle.

Elimistön hemoglobiinitasoon vaikuttavat pääasiassa perimä ja ravinnosta saatava rauta, Castren toteaa.

- Jokaisella ihmisellä on luontainen oma hemoglobiinitaso, joka aikuisiässä on miehillä yli 135 ja naisilla yli 120. Kun sellaisissa arvoissa pysyy ja huolehtii, että ravinnossa on riittävästi rautaa, niin hemoglobiinin tiimoilta voi hyvin. Oma tasomme on sellainen, mikä meille on normaali sillä ravinnolla ja liikunnalla, jota harrastamme.