Kazakstanissa harvinainen itsemurhaisku

Kazakstanin Aktobessa on tehty itsemurhaisku, jossa loukkaantui kolme ihmistä. Isku tapahtui tiistaina lähellä Kazakstanin turvallisuuspalvelun päämajaa.

Ulkomaat

Syyttäjänviraston mukaan itsemurhaiskun tekijä sytytti vyöhönsä kiinnitetyt räjähteet. Virastosta kerrotaan konstaapelin ja vartijan loukkaantuneen iskussa. Paikallisen lääkärin mukaan loukkaantuneita oli kolme. Itsemurhapommittajan lisäksi iskussa ei kuollut ketään.

Syyttäjänvirasto kertoo iskun tekijän olleen 25-vuotias, useasta rikoksesta epäilty mies. Viraston mukaan kyseessä ei ollut terroristi-isku, vaan että mies tappoi itsensä välttääkseen syytteet epäillyistä rikoksistaan.

Itsemurhaisku on erittäin harvinainen Kazakstanissa, joka on rauhallinen osa Keski-Aasiaa. Maan presidentti Nursultan Nazarbajev on ollut vallassa vuodesta 1990. Maa säästynyt suuremmilta itsemurhaiskuilta, joita ääri-islamistit ovat naapurimaissa tehneet.

Nazarbayev on puhunut maltillisen islamismin puolesta maassaan, jossa on myös suuri kristittyjen venäläisten vähemmistö. Presidentti on myös usein isännöinyt konferensseja maailman uskontojen suvaitsevaisuuden puolesta.

Tapaus järkytti Aktoben asukkaita, etenkin kun alunperin loukkaantuneita sanottiin olevan jopa seitsemän.

Aktobe sijaitsee luoteisessa Kazakstanissa, lähellä Venäjän rajaa. Kaupungissa on noin 227 000 asukasta.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP