Poliisi tutkii valtavaa petossarjaa

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii valtavaa petossarjaa, jossa voi olla jopa 16 000 asianomistajaa. Jutussa puhelinmarkkinointiyritys myi ja markkinoi muille, lähinnä pienille yrityksille suoramarkkinoinnin kieltävää palvelua. Lisäksi yhtiö myi lakimiespalveluja ja lupasi lisää nettinäkyvyyttä.

Kotimaa
Toimittaja Ari Mölsä haastattelee Itä-Uudenmaan rikoskomisario Juha Tuovista.

Poliisin mukana olennaisinta jutussa on se, ettei yrityksille tarjottua palvelua tai lupausta ole voitu pitää tai se ei ole toiminut.

Ongelmista huolimatta toimintaa on jatkettu. Lisäksi osa yrityksistä on saanut palvelusta laskun, vaikka yrityksiin ei ole oltu millään lailla yhteydessä. Epäillyt teot tehtiin syyskuun 2008 ja kesäkuun 2010 välisenä aikana.

Yhtiön tarjoaminen palvelujen pakettihinnat maksoivat 285-850 euroa.

Jutussa on kaksi pääepäiltyä ja kolme muuta epäiltyä. He kaikki ovat Tampereen seudulta. Pääepäillyt ovat olleet vangittuina ja muut kiinniotettuina.

Kaikki epäillyt kiistävät poliisin rikosepäilyt.

Vuosi sitten keväällä alkaneen tutkinnan jäljiltä jutussa on löydetty noin 16 000 asianomistajaa. Rikoksilla saadun hyödyn määrä on poliisin arvion mukaan 2,5-4 miljoonaan euroa. Vakuustakavarikkoon on saatu noin 500 000 euroa.

Jutun poikkeuksellisen laajuuden takia poliisi kuulee asianomistajia nettiin rakentamansa verkkolomakkeen avulla.

Lähteet: YLE Uutiset