Aki Kaurismäen Le Havre -uutuudelle aplodeerattiin

Aki Kaurismäen uusi elokuva Le Havre sai tänään ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. Ensi-iltayleisö otti naurunhörähdyksin ja taputuksin vastaan lämminhenkisen, laitonta siirtolaisuutta käsittelevän elokuvan.

Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa esiintyvät myös Jean-Pierre Darroussin ja Elina Salo. Kuva: Marja-Leena Hukkanen / Sputnik Oy

Aki Kaurismäen uusin elokuva Le Havre kertoo kengänkiillottajan ja siirtolaispojan kohtaamisesta. Kansainvälisten elokuvakriitikkojen ensivaikutelmat olivat lupaavia.

- Aito elämä ilmestyi festivaaleille runouden muodossa, se on parasta mitä festivaali voi tarjota, hehkutti amerikkalaisen New Yorker -lehden Laëtitia Monsacré.

Ranskalaisen sanomalehden Le Figaron elokuvakriitikko sen sijaan piti Kaurismäen huumorista.

- Olen helpottunut – naurunpurskahdukset näillä festivaaleilla kun ovat harvinaisia, Eric Neuhoff vitsaili.

Aki Kaurismäen mustaan vivahtava huumori saikin aikaan useita naurunhörähdyksiä lehdistönäytöksessä.

Kaurismäki arvioi elokuvansa ensi-iltaa omaan tyyliinsä.

- Mä en ollut paikalla, mulla ei ole hajuakaan. Tulin eilen ja heräsin suoraan tähän pressiin. Siltä se nyt vähän tuntuu ettei se ihan vihattu ole, hän kommentoi.

Le Havren viesti on vakava

Le Havrea on luonnehdittu sadunomaiseksi. Elokuva kertoo boheemin kengänkiillottajan ja Afrikasta paenneen laittoman siirtolaispojan teiden kohtaamisesta Atlantin rannikolla, Le Havren kolkossa satamakaupungissa. Poika pyrkii Britanniaan ja kengänkiillottaja löytää pojan auttamisesta uuden merkityksen elämälleen.

Elokuva on ranskankielinen ja se on Kaurismäen ensimmäinen viiteen vuoteen. Elokuvan pääosissa nähdään André Wilms ja Kati Outinen.

Lehdistötilaisuudessa ihmeteltiin, kuinka ranskalaisnäyttelijöiden ja ranskaa vain jonkin verran puhuvan Kaurismäen välillä luomistyö toimi. Poliisia esittävä Jean-Pierre Darroussinin mukaan kyse on kemioista.

- Jos yhteyttä pitää jotenkin kuvata, välillämme on jonkinlaista nestettä, Jean-Pierre Darroussin sanoi.

Vuonna 2002 Cannes'in kakkospalkinon voittanut Kaurismäki näyttää olevan tänäkin vuonna palkintokisassa mukana, ainakin jos kansainvälisiä elokuvakriitikkoja on uskominen. Kultaista palmunoksaa ja muita palkintoja tavoittelevassa kilpailussa on mukana yhteensä 19 elokuvaa. Voittaja ratkeaa sunnuntaina.