Tutkijat uskovat löytäneensä ensimmäisen elinkelpoisen eksoplaneetan

Ranskalaistutkijat uskovat 20 valovuoden päässä maasta sijaitsevan planeetan olevan elinkelpoinen. Gliese 581 -tähteä kiertävä planeetta havaittiin jo vuonna 2007, mutta sitä on aiemmin pidetty liian kylmänä elämälle, kertoo BBC.

Ulkomaat

Ranskalaistutkijat kertoivat simulaatiotuloksensa Astronomical Journal Letters -tiedejulkaisussa. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että planeetan kaasukehän ansiosta se voi olla riittävän lämmin, jotta vesi säilyisi sen pinnalla sulana.

Gliese 581 d -planeetta löydettiin vuonna 2007 samaan aikaan Gliese 581 c -planeetan kanssa. Planeetoista jälkimmäistä pidettiin aluksi lupaavampana, mutta se paljastui nopeasti liian kuumaksi elämälle.

Ranskalaisinstituutin tutkijoiden mukaan nyt saatujen tietojen perusteella aurinkokunnan d-planeetalla voi olla meriä, sadetta ja pilviä. He sanovat, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun on saatu pitävää tietoa elinkelpoisen planeetan olemassaolosta.

- Gliesen aurinkokunta on hyvin lähellä Maata, joten voimme saada tulevaisuudessa kehitettävillä teleskoopeilla etsiä suoraan planeetalta löytyviä merkkejä elämästä, tohtori Robin Wordsworth toteaa.

Gliese 581 d:n massa on kuusi kertaa Maata suurempia ja se on halkaisijaltaan kaksi kertaa planeettamme kookkaampi. Sen ilmakehä on tutkijoiden mukaan ihmisille myrkyllinen.

Lähteet: YLE Uutiset