1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Porvoo on parkour-harrastajan paratiisi

Porvoon keskustasta löytyy haastavia paikkoja parkourin harjoittelemiseen. Kaupungissa viihtyvät paikkakuntalaisten lisäksi myös lajin taidokkaimmat harrastajat lähikunnista.

Kuva: YLE / Toni Degerlund

Parkour on Pariisin esikaupungista alkunsa saanut temppuilulaji, joka kasvattaa suosiotaan varsinkin nuorten miesten keskuudessa. Ajatuksena on siirtyä kiipeillen, hyppien ja pomppien paikasta toiseen kaupunkirakenteita hyödyntäen.

- Porvoo on mielestäni Suomen parhaimpia paikkoja, vaikka keskustasta vartijat välillä häätävätkin meitä pois, toteaa lajia kuusi vuotta harrastanut Eetu Lappeteläinen.

Parkouristeja kiehtovat muun muassa keskustan kauppojen ympäristöt ja koulujen sekä päiväkotien pihat. Porvoossa harjoittelevatkin myös lajissa pisimmälle ehtineet harrastajat lähikunnista.

Lajin viehätys perustuu pitkälti omien rajojen kokeilemiseen.

- Mun mielestä parasta on ehkä se, että kukaan ei tule sanomaan mitä pitää tehdä, ei ole mitään sääntöjä. On hienoa päästä näkemään mihin itse kykenee. Ainoa rajoitus on oma pää, oma mielikuvitus.

Tekemällä oppii

Lajin harrastaminen kannattaa aloittaa varovaisesti ja edetä pidemmälle vaikeimpiin temppuihin vasta sitä mukaa, kun taidot kehittyvät. Ideoita temppuihin saadaan elokuvien näyttävistä stunteista ja muiden parkouraajien keksimistä tavoista liikkua pitkin rakennettua kaupunkiympäristöä, seiniä, kaiteita ja tukirakenteita pitkin.

- Itse aloitin aikonaan vähän leikkimielellä, mutta varmaan tänä kesänä tulee treenattua jo ihan tosi mielellä, vaikka laji ei mikään kilpailulaji olekaan, pohdiskelee Lappeteläinen.

Suomessa on tällä hetkellä muutamia Parkour- seuroja, joissa voi käydä lajin alkeiskurssin. Porvoosen ei seuraa vielä ole perustettu, vaikka lajin harrastajien määrä on kasvanut jatkuvasti.

- Kai sitä joskus jotain vois perustaa, kun liikunnanopettajaksi alan todennäköisesti syksyllä opiskelemaan.

Toistaiseksi oppia saa parhaiten seuraamalla kokeneempien harrastajien puuhia.

- Aloittelija voi kokeilla vaikkapa precision jumpia, eli ihan perushyppyä muurilta muurille. Lenkkarit jalkaan vaan ja peruspreciä kokeilemaan, kannustaa Eetu Lappeteläinen.