1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myyräkarkotin pakollinen hitti kotipuutarhassa

Kotipuutarhurit löytävät suosikkituotteensa joka kevät. Tänä vuonna ainakaan pohjoisessa ykköstuotteen valinta ei välttämättä perustu kauneuteen tai eksoottisuuteen. Myyräkarkottimella yritetään säilyttää se, mitä vielä jäljellä on.

luonto
Myyräkarkotin kaupan pakkauksessa
Karkotin on rosterinen paristoilla toimiva tikku.YLE / Juha Peltoperä

Suven tulo ja sulan maan paljastuminen lumen alta on saanut monen kotipuutarhurin sadattelemaan luonnon itsepäistä tapaa kasvattaa tuhoa tekevä populaatio harmillisen suureksi. Myyrät ovat viettäneet juhlaa ja hartaudella vaalitut kasvit ovat löytäneet tiensä niiden ruokapöytään.

- Myyriä on vilistänyt talvella todella paljon ja myyräkarkotin onkin ollut kevään ehdoton menekkituote, kertoo puutarhamyymälä Centtilän kauppias Tapio Vuokila Keminmaasta.

Varsin yksinkertaisen näköinen kapistus, mutta kätevä ja kuulemma toimii. Karkotin on rosterinen paristoilla toimiva tikku, joka isketään maahan. Tapio Vuokilan takapihallakin piippaa moinen.

Puutarhakaupassa valmistaudutaan vuoden vilkkaimpaan aikaan. Vuokilan mukaan merilappilaiset kotipuutarhurit tuntevat hyvin alan uusimmat suunnat.

- Puutarhaliikkeistä lastataan peräkärryihin vaaleita pihakiviä ja -laattoja, mutta myös vesialtaat ja suihkulähteet ovat taas muodissa.

Kirjaimellisesti tulisin puutarhaidea pohjoisessakin on kasvattaa punaista chilipaprikaa omalla parvekkeella.

- Pihapuutarhoissa niitä ei oikein suosita, mutta lämpimällä parvekkeella ne kasvavat kyllä, Vuokila sanoo.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi