1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvanveisto

Turku kaunistuu veistoksin

Kuluvana vuonna Turkua kaunistetaan 200 000 eurolla. Kaupungin kaunistamisrahaston varoilla hankitaan uusia veistoksia, kunnostetaan vanhoja patsaita, poistetaan graffiteja ja töhryjä sekä tehdään kirja Turun julkisista veistoksista.

Nämä töhryt työllistävät puhdistajia useita tunteja. Kuva: YLE / Anssi Paloposki

Näkyvimmät hankkeet ovat Kari-Petteri Kakon kaksi pronssityötä ja Laila Pullisen Ikaros-kiviteos. Kakon teokset tulevat Myllysillan yhteyteen ja ne liittyvät neliosaiseen Tähtiin tähyäjät -sarjaan. Pullisen kiviteos sijoitetaan peruskorjattavan kaupungintalon puiston yhteyteen.

Rahaston varoilla uusitaan myös konserttitaloa vastapäätä olevan Wäinö Aaltosen Kun ystävyys solmitaan-veistoksen pronssivahaus ja maksetaan vanhan pääkirjaston aulan Sandisonin Sub Rosa -mediataideteoksen vuoden leasingvuokra.

Lisäksi palkataan projektityöntekjä huolehtimaan ulkoveistosten huoltotöiden organisoinnista.

Turun kaupungin kaunistamisrahasto on lahjoitusrahasto, joka syntyi, kun Turun kaupunginvaltuusto päätti vuosina 1972 ja 1980 yhdistää eräitä kaupungille tulleita lahjoitusrahastoja. Kaunistamisrahaston varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Varojen vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä kaupungin kaunistamistarkoituksiin. Tänä vuonna siirretään 200 000 euroa kulttuurilautakunnalle, joka vahvistaa mihin kohteisiin summa käytetään.