1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aurajoki

Kuntoa ja kulttuuria Aurajokivarressa

Aurajokivarteen on valmistunut kulttuurikuntoilureitti Suomen sydän. Reilun 11 kilometrin pituinen reitti kulkee Turun tuomiokirkon kupeesta, Suomen sydämestä, Aurajokivartta seuraillen Liedon Vanhalinnaan asti.

Aurajoki
Kirsikkapuita kukassa Aurajoen varressa.
YLE / Sami Tammi

Reitille voi valita ääniopastuksen kolmesta teemasta: Kylillä ja kulttuurimaisemassa, Sodan ja rauhan joki sekä Vehreä Aurajokilaakso. Kukin teema kuljettaa kuulijan ajallisesti esihistoriasta nykypäivään asti. Ääniopasteita varten on saatavilla lainattavia mp 3-soittimia.

Matkan varrella tutustutaan suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin vaiheisiin kävelemällä Aurajoen rannoilla, samoilla paikoilla, jossa Agricola, Porthan ja Runeberg jo aikoinaan kävelivät. Jo tuhat vuotta sitten esimerkiksi Koroisissa ja Raunistulassa oli jo asutusta. Lisäksi tutustutaan Aurajoen ja Turun alueen ympäristön kehitykseen.

Koululaisryhmille reitistä on valmistettu lyhyempi koululaiskierros oheistehtävineen.

Suomen sydän -kulttuurikuntoilureitti vihitään virallisesti käyttöön ensi sunnuntaina.

Mittavan hankkeen ovat toteuttaneet Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto, Turun yliopistosäätiö, Turun yliopiston Suomen historian oppiaine, Liedon Vanhalinna ja Turun kaupungin Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hanke.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi