1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasit ja maljakot

Aallon maljakko sai muotonsa luonnosta

Alvar Aallon suunnittelema maljakko täyttää 75 vuotta. Maljakko on tänä päivänä niin sanottua joka kodin käyttötavaraa, vaikka Aalto suunnitteli maljakon alunperin taidelasiksi. Suosittua valmistumislahjaa arvostavat myös nuoret tänä päivänä. Luonto on ollut yksi maljakon muodon innoittaja.

Aalto-maljakoita

Aalto-maljakot ovat kenties kaikkien tunnetuimpia Aallon muotoilemista tuotteista. Aalto osallistui maljakollaan Karhula-Iittalan lasitehtaan vuonna 1936 järjestämän kutsukilpailun. Aallon jättämät piirustukset olivat luonnoksenomaisia ja taiteellisesti toteutettuja. Luonnokset tarjosivat idean, jonka pohjalta esineiden valmistus aloitettiin kokeilemalla ja etsimällä.

Aalto osallistui Karhula-Iittalan kilpailuun Eskimonaisen nahkahousut -nimimerkillä. Nimimerkin taakse saattaa kätkeytyä myös ajatus Aalto - maljakon muodosta.

- Jos ajattelee leveälahkeisia nahkahousuja, niin nahka voi taipua hyvin kauniisti: samalla tavalla kuin Aalto on saanut lasin taipumaan. Voisi ajatella, että nahkaa tai nahkalieriötä voisi taivutella. Mehän emme tiedä, mistä hän sai ideat tai mistä ne alkulähteet tulivat. Kyllä varmasti pilke on ollut silmässä, kuvailee Aalto-museon intendentti Kaarina Mikonranta.

Aalto halusi vapauttaa arkkitehtuurin klassismin tiukasta ajattelusta tuomalla muun muassa luonnon mukaan arkkitehtuuriin. Luonto oli sinänsä tärkeä asia Aallolle, sillä hän liikkui luonnossa paljon.

- Luonnonmuotoja voi nähdä myös hänen arkkitehtuurissaankin, toteaa Mikonranta.

Maljakko alunperin taidelasia

Aalto suunnitteli maljakon alunperin taidelasiksi ja se kilpailikin taidelasiesinesarjassa. Aalto -maljakko on tänä päivänä käyttölasia.

- Nyttemmin siitä on tullut käyttölasia, mikä on mielenkiintoista, sillä arkkitehti Aalto ja taidelasi eivät sinänsä sovellu yhteen. Taas taiteilija Aalto ja taidelasi ovat sopivampi pari, toteaa Mikonranta.

Mutta onko maljakko kärsinyt inflaation Suomessa, sillä kaikenkokoisia vaaseja on tullut markkinoille. Aalto-museon intendentti Kaarina Mikonranta myöntää väitteen osittain todeksi.

- Kun joku asia ei ole enää harvinainen eli sen hinta ei ole niin korkealla, ettei sitä voisi ostaa. Kieltämättä, kun jotakin monistetaan, se menettää samalla hohtoansa, myöntää Mikonranta.

Suomen lasiteollisuuden esittely Pariisissa

Karhula-Iittalan lasitehdas haki kilpailulla malleja Pariisin maailmannäyttelyyn vuodelle 1937. Pariisissa haluttiin esitellä Suomen lasiteollisuuden uusia tuotteita.

Aalto-maljakko on suunniteltu erityisesti julkisiin tiloihin, mutta se on yleistynyt kotien maljakoksi. Aalto suunitteli maljakon kukkia varten.

- Aalto halusi laittaa vaasiin valkoisia päivänkakkaroita. Minä sanoisin, että mitä tahansa lyhytvartisia kukkia, sanoo intendentti Kaarina Mikonranta.

Aalto -vaasi on tänä päivänä suosittu lahjaidea.

Alvar Aalto -museon näyttelyssä Jyväskylässä on avattu Pariisin lasit- näyttely, joka on avoinna lokakuun alkuun saakka.