Muumioitu prinsessa kärsi sydänvaivoista

Sydänsairaudet ja verisuonitaudit eivät olekaan nykyaikainen ilmiö. Vanhin tunnettu sydäntauti on nyt löytynyt 3 500 vuotta sitten eläneestä egyptiläisprinsessasta.

tiede

Tutkijat ovat analysoineet 1580 - 1550 eaa. Egyptin Luxorissa eläneestä prinsessa Ahmose-Meryet-Amonin muumiosta otettuja tomografikuvia. Niiden mukaan prinsessa kärsi verisuonten kalkkeutumisesta.

Prinsessan kuolinsyy on kuitenkin vielä epäselvä, vaikka hän tautia sairastikin, tutkijat huomauttivat. Prinsessa kuoli nelikymppisenä. Nykypäivänä hänelle oltaisiin tehty ohitusleikkaus, tutkijat arvelivat.

Prinsessan muumio oli yksi kaikkiaan 52 muumiosta, jotka tutkijat ovat kuvanneet suonistot tutkiakseen. Tutkituista muumioista puolet kärsi eläessään sydänvaivoista.

Niilin rannoilla 3 500 vuotta sitten eläneiden ihmisten ravinto koostui etupäässä vihanneksista ja hedelmistä. Lihaa oli tarjolla vähän, mutta vehnän ja ohran viljely mahdollisti myös leivän ja oluen valmistuksen.

Sen sijaan nykyään sydän- ja verisuonitautien aiheuttajina pidettyjä tupakkaa, ylenpalttista sokeria tai epäterveellisiä rasvoja ei tuolloin tunnettu. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että korkea-arvoiset ihmiset saivat enemmän rasvaisia lihoja, tai ruokia säilöttiin suolassa. Kyseessä voisi siis olla myös muinainen elintasosairaus.

Selitys voi kuitenkin olla myös geneettinen. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että sydän- ja verisuonitautien synnyn selvittämisessä on jotain jäänyt nykytutkimuksessa huomaamatta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset