1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan paikallisvaaleissä äänestetään sähköstä ja vedestä

Etelä-Afrikassa äänestettiin keskiviikkona paikallisvaaleissa. Maan valtapuolue ANC vie ennusteiden mukaan enemmistön valtaosassa kunnista, mutta pääoppositiopuolue DA parantanee asemiaan. Vaalien ääntenlaskun odotetaan valmistuvan viikonlopun aikana.

Ulkomaat

ANC menettää erään ennusteen mukaan ääniosuudestaan noin seitsemän prosenttiyksikköä pudoten hieman alle 60 prosentin rajan. DA:n saaliin odotetaan kasvavan noin 20 prosenttiin äänistä. Tällä hetkellä ainoa puolueen hallitsema suuri asutuskeskus on Kapkaupunki.

- Tämä on käännekohta Etelä-Afrikalle. Mikään puolue ei enää omista äänestäjiä, liberaalin DA:n johtaja Helen Zille sanoi äänestäessään.

Etelä-Afrikan äänestäjien päähuolena on perusinfrastruktuurin piiriin pääseminen. Vaaleissa äänestetään kirjaimellisesti sähköstä, vedestä ja asunnoista. Monet äänestäjät ovat pettyneet ANC:n paikallispoliitikkojen kykyyn hallinnoida kuntia, kun taas DA on kerännyt pisteitä Kapkaupungin tehokkaasta hallinnosta.

Vaaliteemojen keskittymistä infrastruktuurin ja palveluiden ympärille pidetään tutkijoiden keskuudessa Etelä-Afrikan poliittisen aikuistumisen merkkinä. Vaikka ANC onkin käyttänyt vaaliaseena Nelson Mandelaa ja esi-isien henkiä, on vaaleihin valmistauduttu paikallisten tarkkailijoiden mukaan ennätyksellisen rauhallisissa tunnelmissa. Uurnien sulkeutuessa illalla vaaliviranomaiset sanoivat äänestyksen sujuneen hyvin.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi