Hyppää sisältöön

Korvasieni kasvaa vaikka kotipihassa

Kuiva toukokuun alku on hidastanut korvasienten kasvua monin paikoin Suomea. Esimerkiksi Pohjois-Savossa kuivuus piti sienet piilossa, mutta nyt sieniä löytyy jo paikoin hyvin. Intohimoinen harrastaja saattaa saada vaivannäöllä korvasienen kasvamaan vaikka omassa kotipihassa.

Pohjois-Savon sieniseuran sienineuvojan Kirsti Eskelisen sienivasussa on 12 korvasientä. Kaikki on kerätty samasta kuopasta hakkuuaukealta Suonenjoelta.

- Aika pieniä ovat vielä kaiken kaikkiaan, mutta kyllä tämänkokoisia on jo ilo kerätä, Eskelinen sanoo.

Kuiva toukokuun alku on hidastanut korvasienien nousemista. - Nekin mitkä pintaan nousivat, kuivuivat. Nyt sade varmasti auttaa, joten tuleva viikonloppu näyttää varmasti parhaat sienipaikat, Eskelinen kertoo.

Korvasienikuoppia voi kaivaa jopa kotipihaan

Korvasieniä löytyy Eskelisen mukaan parhaiten paikoista, joissa näkyy ihmiskäden tai koneiden jälki. Hyviä satopaikkoja ovat hakkuuaukeat ja mäntyrinteet, joissa on esimerkiksi aurausuria ja kuoppia. Eduksi on myös, jos metsä on mäntyvaltaista ja maa on hiekkaista moreenimaata.

Innokas korvasienestäjä voi myös itse edesauttaa sienten kasvua rikkomalla maastoa. Kuoppia kaivamalla korvasienet saattaa saada kasvamaan jopa omalla kotipihalla.

- Kuopan pitäisi olla puolisen metriä syvä. Pintamulta pois, kuopan pohjalle sanomalehtiä ja hiekkamaa päälle. Samanlaisia kuoppia voi tehdä metsään korvasienialueille. Silloin sieniä löytää varmasti, Eskelinen ohjeistaa.

.
.