Kehitysvammainenkin nauttii työstä

Oma työ on tärkeää myös kehitysvammaisille. Vaasassa kehitysvammaisten avotyö työllistää tällä hetkellä 45 henkilöä. Työvalmentajia on kaksi.

kehitysvammaisuus
Riikka Annola työskentelee Tuovilan koulun keittiössä Mustasaaressa.
Katso Ulla Kuivasmäen toimittama juttu (1:40) kuvaus ja leikkaus Merja Siirilä

Syksyllä 30 vuotta täyttävä Riikka Annola työskentelee Tuovilan koulun keittiössä. Riikalla on Downin syndrooma ja itsenäistä elämää hän on opetellut vajaan vuoden verran. Työpäivä keittiöllä alkaa salaatinteolla:

- Ananasta, kurkkua, tomaattia, paprikaa. Sekoitetaan näin ja laitetaan kahteen eri kulhoon. Allergisille laitetaan eri kulhoon myöskin, kertoo Riikka Annola.

Tuovilan koulussa ruokaa laitetaan päivittäin runsaalle sadalle oppilaalle. Riikan kanssa keittiössä työskentelee kaksi henkilöä.

- Riikka on ahkera, oppivainen ja huumorintajuinen. Ihan samanlainen kuin me muutkin, kertoo koulun vastaava keittäjä Riitta Back.

Riikka Annola tykkää työstään ja työtovereistaan. Tunne on molemminpuolinen. - Tämä keittiö olisi ainakin paljon huumorintajuttomampi ilman Riikkaa, sanoo Back.

Kehitysvammaisten avotöissä on Vaasassa tällä hetkellä 45 henkilöä. Töitä tehdään keittöiden lisäksi mm. kauppojen pullonpalautuspisteissä ja hyllyttäjinä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa