1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raviurheilu

Kuninkuusravit tuovat Teivoon kymmeniä tuhansia turisteja

Teivon raviradalle odotetaan heinäkuun lopulla festivaalihumua 60 000 kävijän muodossa. Suomen suurin ravitapahtuma Kuninkuusravit järjestetään radalla nyt kolmatta kertaa. Kilpailujen ja iltajuhlan toivotaan houkuttelevan lajin pariin myös uutta väkeä.

Kuva: Hippola / Irina Keinänen

Teivon raviradalla on vielä toukokuun puolessavälissä hiljaista, vaikka toimistossa kuhisee. Kymmeniä tuhansia kävijöitä vetävän festivaalin järjestelyt ovat hyvällä mallilla, kertoo Pohjois-Hämeen Hippos ry:n toiminnanjohtaja Harri Jussila.

- Urakka on tietysti hurja, mutta olemme edenneet aikataulun mukaisesti. Tiedämme mitä teemme, ja siksi kaikki näyttää hyvältä, Jussila kehaisee.

Toimistolla Kuninkuusravien eteen työskentelee kuusi varsinaista työntekijää. Heitä avustavat Pohjois-Hämeen Hippos ry:n johtokunnan ja hallituksen aktiiviset ja talkoohenkiset jäsenet.

Jussilan mukaan hevosväki on helppo houkutella mukaan talkoisiin.

- Vapaaehtoisten työpanos on tärkeä etenkin järjestelyjen loppupuolella, kun alamme rakentaa esimerkiksi väliaikaiskatsomoita. Heinäkuulle on sovittu jo kolmet talkoot.

Kunkkarit ennusti MM-kullan?

Teivossa ei olla ensikertalaisia "Kunkkareiden" järjestämisessä. Edellisen kerran kuninkaallisia heppoja kruunattiin Teivon maisemissa vuonna 1995.

- Näyttäisi olevan niin, että Suomi voittaa jääkiekon MM-kisat aina kun meillä täällä Teivossa on Kuninkuusravit. Kiekkoväelle tiedoksi, että kyllä me mieluusti järjestäisimme tapahtuman useamminkin kuin 16 vuoden välein, Harri Jussila veistelee.

Raviurheilu on Suomessa rahamäärillä mitaten suosittua ja Kuninkuusravit sanana monelle tuttu. Laji itsessään saattaa kuitenkin olla vieras, ja juuri siihen vaivaan Jussila tarjoaa rohdoksi Kuninkuusraveja.

- Etukäteen ei tarvitse tietää ihmeempiä, vaan tänne voi tulla nauttimaan kauniista hevosista ja iloisesta tunnelmasta. Kuninkuusravit on selkästi alan ykköstapahtuma. Sekä oriille että tammoille on viikonlopun aikana omissa sarjoissaan kolme lähtöä, joiden yhteistulos sitten ratkaisee kuninkaan ja kuningattaren.

Varsinaisten kisojen lisäksi Kuninkuusraveihin kuuluu myös iso iltajuhla, jonka pääesiintyjänä lavalle nousee Eppu Normaali.

Bussilla perille aamusta iltaan

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Tampereen keskustasta Teivoon ja takaisin ajaa busseja aamusta iltaan. Paikan päälle pääseminen on pyritty tekemään helpoksi, ja busseihin toivotaan nousevan myös paljon ravien ensikertalaisia.

- Tämä on hieno harrastus ja hyvä tapa viettää vapaa-aikaa. Nyt pirkanmaalaisilla ensikertalaisilla on mahdollisuus aloittaa suoraan huipulta, koska Kuninkuusraveissa on oma, aivan erityinen tunnelmansa, jota ei muualla koe.

Jos haluaa tutustua lajiin etukäteen, mahdollisuus tarjoutuu Teivossa viikottain.

- Täällä ravataan joka tiistai ilmaisravien merkeissä, eli tervetuloa vaan, Harri Jussila toivottaa.