1. yle.fi
  2. Uutiset

Flamenco vaatii naulakengät ja korvatulpat

Flamenco on alkujaan kotoisin Andaluciasta, mutta tätä nykyä tämä tunteikas ja temperamenttinen laji liikuttaa myös yhä useamman suomalaisen tanssijalkaa. Jyväskylässä flamencoa on tanssittu 15 vuoden ajan. Tuossa ajassa harrastajamäärä on kasvanut kahdesta sataan.

Kotimaan uutiset

Kun Jyväskylän flamencoyhdistys vuonna 1996 perustettiin, oli opettajia kaksi ja oppilaita saman verran. Tätä nykyä opettajia on neljä ja oppilaspaikkoja sata.

Yhdistyksen puheenjohtaja Petra Valve kertoo, että varsinkin aikuiset naiset ovat ottaneet flamencon omakseen.

-Harrastajia on monen ikäisiä teini-ikäisistä eläkeikäsiin saakka, mutta ehkä se reilu 30 vuotta on keski-ikä. Syynä on varmaan flamencon vetoavuus tunteisiin, että vähän aikuisemmalle ihmiselle se aukeaa paremmin, Valve arvelee.

Miehiäkin on yhdistyksessä vuosien saatossa tanssinut, mutta juuri tällä hetkellä mukana ei Valveen muistin mukaan ole yhtään miestä. Laji sinänsä sopii kyllä miehillekin oikein hyvin.

-Maailmanlaajuisesti huipputanssijoista suurin osa on miehiä, että kyllä flamenco on vahvasti maskuliininen laji ja miesten suosiossa myös, Valve kertoo.

Naulakengät tanssijalkaan

Kengät ovat flamencotanssijan tärkein varuste. Petra Valve kertoo, että ne valmistetaan käsityönä Espanjassa. Ja kyllä - niiden pohjaan lyödään nauloja, jotta kannat varmasti kopisevat.

-Kengänkärkeen ja korkoon kiinnitetään naulat ja siitä tulee se voimakas ääni, kun jalkoja maahan lyödään, Valve kuvailee.

Kun jalassa on naulakengät, lähtee ääntä sen verran paljon, että tanssijan omaakin kuuloa on syytä suojata. Kenkien lisäksi flamencoharrastaja tarvitseekin myös korvatulpat. Ja ehkä niitä olisi syytä jakaa myös naapureille.

- Kerrostalossa flamencoharrastusta pitää hillitä. Joskus on tullut koputuksia seinään, Valve naurahtaa.

Liikaa liikkuvia osia?

Toisin kuin usein ajatellaan, flamenco ei ole kansantanssia vaan taidetanssilaji. Ja kun sen noin ilmaisee, saattaa kynnys lähteä kokeilemaan lajia kasvaa entisestään.

Petra Valve myöntää, että flamenco on haastava harrastus.

-Kyllähän se teknisesti on haastava, kun monta eri liikkuvaa osaa pitää hallita: jalat ja kädet ja keskivartalo ja kaikki pitäisi saada yhteen musiikin ja rytmin kanssa, hän kertoo.

Silti Valveen mukaan flamenco sopii kenelle tahansa. Flamencoa voi tanssia eri tasoilla, eikä kaikkien tarvitse tavoitella kuuta taivaalta.

-Voi tulla kerran viikossa unohtamaan arjen kiireet, Valve kannustaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso

Lue seuraavaksi