Nukkekotiharrastaja hurmioituu miniboxista

Nukkekotiharrastaja rakentaa taidokkaasti minikokoisen siivouskomeron tai vaikka pikkupubin. Valtaosa harrastajista on aikuisia. Roomboxit eli pienoishuoneet ovat jo kiilanneet perinteisten nukketalojen rakentamisten ohi.

nukkekodit
YLE/ Tuija Veirto

Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajien sihteeri Leea Lehelmä uskoo, että syy yhden huoneen pienoismallien rakentamisen suosiolle löytyy monipuolisuudesta.

- Teemahuone vie vähemmän tilaa ja valmistuu nopeasti verrattuna taloon. Vaihtelu virkistää ja teeman mukaan rakennetun pienoishuoneen voi antaa vaikka lahjaksi.

Lehelmä palasi vastikään alan messuilta Lontoosta. Myös siellä roomboxit olivat näyttävästi esillä.

- Maailmalla erikoistutaan tiettyyn aihepiiriin ja kinnitytään teemoihin ihan eri tavalla kuin meillä Suomessa.

Lontoon messuilla roomboxien rakentajien trendiykkösenä näytti Leea Lehelmän mukaan olevan maalaismiljöö moninaisine yksityiskohtineen.

Lehelmä itse ihastui taidokkaisiin hopeasta tehtyihin miniatyyriveistoksiin ja kukkarakennelmiin.

Minimaailmojen runsaudensarvi

Pohjana pienoishuoneelle voi olla mikä tahansa riittävän syvä astia.

- Meillä on tehty kahvila isoon kahvipannuun ja pieni pubi viiden litran olutastiaan.

Rekvisiittaa ja esineitä voi ostaa valmiina, mutta aito harrastaja tekee huoneensa tarvikkeet mahdollisimman pitkälle itse. Askarteluliikkeistä löytyy massoja ja muuta materiaalia käsillä tekemiseen.

Miniatyristin silmä harjaantuu ajan myötä ja esimerkiksi kirpputorit ovat harrastajien aarreaittoja.

- Monesta esineestä saa purkamalla ja mielikuvitusta käyttämällä käyttökelpoisen johonkin ihan toiseen tarkoitukseen. Hileet ja lasihelmet sopivat mainiosti vaikkapa nameiksi karkkikaupan purkkeihin, Lehelmä vinkkaa.

Isot miniatyyrimarkkinat

Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajat pitää jäsenilleen kilpailuja. Viimeksi harrastajat rakensivat minikokoisia siivouskomeroita. Alle 15-vuotiaiden sarjassa aihe oli vapaa.

Roombox-kilpailuun osallistuneet työt ovat esillä toukokuun loppuun Taitokeskus Velmassa Lahdessa Vesijärvenkadulla. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää oma suosikkinsa teosten joukosta.

- Uusi teema julkistetaan elokuussa ja sen jälkeen annetaan puoli vuotta aikaa rakentamiseen, kilpailun tulokset julkistetaan taas keväällä, Leea Lehelmä kertoo.

Vuonna 2005 perustettu yhdistys järjestää kesällä Lahdessa Suomen suurimmat miniatyyrimarkkinat.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto