Nollatoleranssipuheet hätiköityjä - kohtuullista julkikaljoittelua ei olla kieltämässä

Seppo Säämäkeä ihmetyttävät puheet julkisen alkoholinkäytön nollatoleranssista ja siihen liittyvästä lakimuutoksesta, jos ne kerran eivät ole totta. Mies perusti Facebookiin Taistelu Tampereesta -ryhmän sen jälkeen, kun Tosi Siisti Tampere -sisiteyskampanjan neuvottelukunta kertoi haluavansa siivota julkijuopottelijat pois kaupunkikuvasta.

wc
Kuvassa Saara Saarteinen ja Seppo Säämäki Koskipuistossa
YLE / Henna Kujala

Pormestari Timo P. Niemisen vuonna 2007 perustama Pormestarin Siivouskampanjan on uutisoitu kannattavan nollatoleranssin käyttöönottamista ja lakimuutosta julkijuopottelun suhteen.

Oikeuksiaan puolustamaan nouseen Taistelu Tampereesta -nimisen Facebook-ryhmän tahtona taas on kaupungin puistojen säilyttäminen kaikille avoimina ajanviettopaikkoina.

Saara Saarteinen tyrmää puheet siitä, että hankkeen neuvottelukunta olisi ehdottanut lakimuutosta, saati nollatoleranssia.

- Olemme ainoastaan päättäneet selvittää erilaisia mahdollisuuksia puuttua alkoholin tuomiin häiriöihin keskustan alueella, Saarteinen sanoo.

Epäselvää uutisointia nollatoleranssista

Tapoja häiriöiden vähentämiseen hän sanoo olevan useita. Ennaltaehkäisy on yksi tärkeä keino, mutta itse häiriökäyttäytymiseen puuttuminen on poliisiasia

- Ja tällä hetkellä me koemme, ettei häiriökäyttäytymiseen puututa tarpeeksi. Haluamme siis poliisille lisää resursseja. Yksi mahdollisuus on myös palkata järjestyksenvalvojia yksityiseltä turvallisuussektorilta, Saarteinen tiivistää.

Säämäkeä ihmetyttää viime päivien uutisointi nollatoleranssista ja mahdollisesta lakimuutoksesta, jos puheet eivät kuitenkaan ole totta.

- Puhe on ollut vain harkinnasta, ja myös nollatoleranssia voidaan harkita, vaikka itse pidänkin sitä hyvin epätodennäköisenä, Saarteinen puolustautuu.

Nykyinen järjestyslaki sallii alkoholin nauttimisen puistossa tai siihen verrattavassa paikassa, jos se ei vaikeuta tai estä muita käyttämästä aluetta.

Kolmasosa tuntee turvattomuutta

Nollatoleranssia Saarteinen ei siis viime päivien uutisoinnista poiketen kannata. Piknik-viltillä nautitut oluet, siiderit ja kuohuviinit hän hyväksyy, kun niitä nautitaan kohtuuden nimissä.

Kuinka suuri määrä se kuuluisa kohtuus sitten on?

- Ihmisestähän se riippuu. Itse joisin pari annosta, Saarteinen toteaa.

Sivistyneen piknik-viltin puuttuminen ei saa hänen mukaansa vielä estää kosteaa ajanviettoa puistossa.

- Ehkä se ei tosin ole sitten enää oikeaoppinen piknik, Saarteinen hymähtää.

Kyse on hänen mukaansa vilttejä ja eväskoreja enemmän siitä, milloin alkoholin käyttö johtaa häiriökäyttäytymiseen.

- Alkoholia nauttivien käytös ei saa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta muille puistossa oleville. Kyselyn mukaan noin kolmasosa kaupunkilaisista tuntee turvattomuuden tunnetta keskustassa, ja haluamme kuunnella myös heidän mielipiteitään, Saarteinen sanoo.

Seppo Säämäki sanoo nollatoleranssiuhkan aiheuttavan nimenomaan turvattomuuden tunnetta niissä ihmisissä, jotka puistoissa aikaansa haluavat viettää.

Erilaiset tavat, yhteinen päämäärä

Viikossa noin 3400 jäsentä kerännyt Taistelu Tampereesta -ryhmä on Saarteisen mielestä positiivinen asia.

- Hyvä että keskustelua käydään, kaikenlaiset mielipiteet ovat tärkeitä. Siisti, viihtyisä yhteinen Tamperehan meillä on kaikilla tavoitteena.

Säämäki yhtyy tavoitteisiin, mutta ihmettelee miksi siisteyskampanjan nimissä maalaillaan ajatuksia nollatoleranssista.

- Väistämättä tulee se mielikuva, että puistoissa aikaansaviettävä kansa mielletään roskaväeksi, joka halutaan siivota kaupunkikuvasta pois.

Myös poliittisten irtopisteiden haaliminen on tullut hänelle mieleen.

- Ihmetyttää, että siisteyskampanja julkistaa ajatuksia nollatoleranssista. Jos sitä ei kerran ole tulossa, kuinka sitä sitten voidaan harkita? Säämäki ihmettelee.

Hän muistuttaa häiriökäyttäytymisen olevan hyvin pienen porukan syytä.

- On väärin, että kaikki muut puistoissa aikaansa viettävät joutuvat kärsimään pienen joukon tekosista. Ja kun on kyse siisteyskampanjasta, olisi tärkeämpää puhua roskaamisesta kuin siitä onko mukana pullo kuohuvaa vai ei, Säämäki toteaa.

Muutama vessakoppi lisää

Roskaaminen ja pullojen rikkominen lukeutuvatkin Saarteisen mukaan häiriökäyttäytymisen listaan. Kuten myös julkinen virtsaaminen, jonka hän laskee suureksi ongelmaksi.

- Se ongelma poistettaisiin lisäämällä yleisiä vessoja, Seppo Säämäki puolustautuu.

Saarteisen mielestä esimerkiksi Koskipustossa vessatilanne on kuitenkin riittävä kaupunkilaisten tarpeisiin. Lisäksi hän uskoo läheisten kuppiloiden kyllä päästävän kansaa vessakäynnille wc-tiloihinsa tarpeen vaatiessa.

Säämäki on jyrkästi eri mieltä. Hänestä yksi julkinen vessa Koskipuistossa ei todellakaan riitä.

- Kokemuksesta tiedän jonojen kertyvän nopeasti. Ja ajatus siitä, että ympärillä olevat liikkeenharjoittajat päästäisivät ilmaiseksi ihmiset vessaan, ei kuulosta toimivalta ratkaisulta. Muutama bajamaja lisää, homma olisi ratkaistu sillä, Säämäki uskoo.

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala