1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sosnovyi Borin ydinjätteet siirretään Siperiaan teräskonteissa

Venäjän Sosnovyi Borissa valmistaudutaan valtavaan ydinjätevarastojen tyhjennysurakkaan. Leningradin ydinvoimalan käytetyn polttoaineen säilytysaltaat ovat ääriään myöten täynnä. Korkea-aktiivinen jäte on määrä kapseloida ja rahdata terässäiliöissä junalla Siperiaan.

Ulkomaat
Sosnyvoi Borin ydinvoimalan julkisivu.
Sosnyvoi Borin ydinvoimalan julkisivu.Rosenergoatom

Suomenlahden etelärannalla sijaitseva Leningradin ydinvoimala on jauhanut sähköä pian 40 vuotta Luoteis-Venäjän ja myös Suomen tarpeisiin. Käytetty ydinpolttoaine on varastoitu Suomen tapaan vesialtaisiin laitosalueelle. Nyt altaat alkavat olla tupaten täynnä polttoainenippuja, mikä uhkaa jo laitoksen toimintaa.

Tänä vuonna voimalaitosalueelle valmistuu pitkän veivaamisen jälkeen nykyaikainen ydinjätteen kuivavarasto ja kapselointilaitos. Voimayhtiö Rosenenergoatom aikoo tyhjentää varastoaltaat ja pakata korkea-aktiiviset polttoaineniput valtaviin teräskapseleihin.

- Meneillään on viritysvaihe, koeajamme laitteita ja koulutamme henkilökuntaa, kertoo kapselointilaitoksen johtaja Vladimir Simonov.

Uutta laitoksella on se, että polttoaineniput pilkotaan kolmeen osaan ennen pakkaamista suojakuoriin. Kyseistä tekniikkaa on kokeiltu aiemmin muun muassa Yhdysvalloissa ja jo suljetussa Ignalinan ydinvoimalassa, Liettuassa.

Polttoainesauvat viipaloidaan suojakammiossa robottikäsien avulla, panssarilasien takana. Suojakammioon ei ole ihmisellä mitään asiaa, sillä säteilytasot ovat siellä tappavia sauvoja pilkottaessa.

Yli vuosikymmenen urakka edessä

Leningradin ydinvoimalan vesialtaisiin on kertynyt 40 vuodessa 30 000 polttoainenippua. Kun aseistettujen vartioiden ja piikkilanka-aitojen ympäröimä kapselointilaitos saadaan käyntiin, työskennellään siellä kolmessa vuorossa 24 tuntia vuorokaudessa, 11 kuukautta vuodessa. Tällä vauhdilla polttoainealtaat saadaan tyhjennettyä 16,5 vuodessa.

Uuden kapselointilaitoksen hintaa ei suomalaistoimittajille kerrottu. Jotain kertoo se, että yhden ydinjätteen kuljetus- ja varastointisäiliön hinta on noin miljoona euroa. Niitä tarvitaan kymmeniä vuodessa.

Ydinjätesäiliöt nostetaan rahtijunaan, joka vie kerran kahdessa kuussa jätteet Uralin taakse Siperiaan, Krasnojarskin kuivavarastoon. Valtavasta mittakaavasta huolimatta Säteilyturvakeskuksen Venäjä-asiantuntija Heikki Reponen pitää suunnitelmaa järkevänä.

- Ilman muuta tällä tavalla pitää edetä, eli siirtyä kuivakonttiin joka on sinänsä passiivinen. Sitä ei siis tarvitse jäähdyttää. Kontit on syytä kerätä johonkin keskitettyyn paikkaan, jossa ne ovat keskitetyn valvonnan alla, Reponen sanoo.

Venäjällä ei loppusijoitusratkaisua

Siperian Krasnojarskissa ydinjätteet on määrä käsitellä ja jättää odottamaan uusiokäyttöä ainakin vuoteen 2040 asti. Venäjä toivoo ratkaisua niin sanotuista hyötöreaktoreista, jotka voivat tulevaisuudessa hyödyntää todennäköisesti myös matalarikasteista käytettyä ydinpolttoainetta.

Ydinjäte ei ole ihmiselle vaarallista, mikäli säilytyskontti pysyy ehjänä. Kontin sisällä jäte pysyy kuitenkin vaarallisen säteilevänä sadoista vuosista tuhansiin vuosiin.

Matala- ja keskiaktiivinen jäte, kuten saastuneet työvälineet ja vaatteet, aiotaan loppusijoittaa Leningradin voimalaitoksen alueelle, kuten Suomen Olkiluodossa ja Loviisassa on tehty.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen, Sosnovyi Bor

Lue seuraavaksi