Järjestöt muistuttavat: Urheilijat ovat lasten esikuvia

Kiekkoleijonien alkoholinkäyttö on herättänyt keskustelua. Osa joukkueesta esiintyi maanantain voitonjuhlissa hyvin humaltuneena. Lasten ja nuorten järjestöt ovat muistuttaneet, että urhelijat ovat esikuvia, joiden käytöksestä otetaan oppia.

Kotimaa
Suomen joukkue saapumassa jääkiekon MMkilpailusta Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Tuoreet jääkiekon maailmanmestarit saapuivat Helsinki-Vantaan lentokentälle maanantaina.

Satoja faneja oli odottamassa Helsingin lentokentällä, kun tuoreet jääkiekon maailmanmestarit saapuivat maanantaina Suomeen. Osa kiekkoleijonista oli juhlinut niin kovasti, että pysyi hädin tuskin enää tolpillaan. Nuoret fanit joutuivat näkemään idolinsa umpihumalassa niin lentokentällä, torilla kuin kotikatsomoissakin.

Humalainen käytös harmittaa etenkin lasten parissa työskenteleviä.

- Jääkiekkokulta on tietysti juhlimisen arvoinen, mutta kyllä alkoholinkäytössä leijonien taholta on ollut jonkinlaisia ylilyöntejä. Tällaiset lentokoneesta kaatuilut ja muutenkin ylenpalttinen alkoholinkäyttö on kieltämättä harmillisen näköistä, Mannerheimin lastensuojeluliiton hyvinvointi- ja terveystyön päällikkö Seppo Soine-Rajanummi toteaa.

- Nuori Suomi ei halua missään nimissä lähteä moralisoimaan, miten aikuisten urheilijoiden pitää käyttäytyä voiton hetkellä. Mutta fakta tietysti on se, että urhelijat ovat lasten ja nuorten idoleita, ja siksi heidän käyttäytymisellään on iso merkitys, muistuttaa puolestaan Nuoren Suomen pääsihteeri Jyrki Kemppainen.

"Negatiivisetkin tavat omaksutaan"

Seppo Soine-Rajanummi on huolissaan siitä, miten maajoukkueen käytös vaikuttaa nuoriin.

- Heidän käyttäytymistään ihaillaan, joten myös tällaisia negatiivisempia käytöstapoja omaksutaan. Ja jos nyt ajatellaan sitä, että tässä on kesä tulossa ja kesän monenlaiset riennot nuorilla niin kyllä tässä sellaisia vaaramomentteja on olemassa.

Kysymys siitä, ovatko kiekkoleijonat käyttäytyneet asiallisesti, jakaa mielipiteitä. Nuorten urheilijoiden juomista tutkineen dosentti Pasi Kosken mukaan tämä on ymmärrettävää.

- Urheiluhan on ollut perinteisesti kasvatuksellista. Siinä on melkoinen ristiriita tämän humalaisen käytöksen kanssa, hän toteaa.

Ymmärtäjiäkin leijonien juhlinnalle löytyy.

- Jos se kerran kuudessatoista vuodessa tapahtuu, niin kai se on vähän sallittavaa, mutta ei kuitenkaan ihan överiksi saa vetää, toteaa Kiekko-Vantaan c-junnuissa pelaa Eeli Tamminen.

Lähteet: YLE Uutiset