Elokuvaohjaaja Lars von Trierin Hitler-kommenteista kohu Cannesissa

Tanskalainen elokuvaohjaaja Lars von Trier on kohahduttanut Cannesin elokuvajuhlilla natsikommenteillaan. Ohjaaja kertoi elokuvansa lehdistötilaisuudessa "sympatisoivansa ja ymmärtävänsä" Hitleriä. Myöhemmin keskiviikkona von Trier pahoitteli puheitaan, jotka oli tarkoitettu vitsiksi.

kulttuuri
Lars von Trier katselee kaukaisuuteen mustaa taustaa vasten Cannesin filmifestivaalien lehdistötilaisuudessa.
Lars von Trier katselee kaukaisuuteen mustaa taustaa vasten Cannesin filmifestivaalien lehdistötilaisuudessa.Guillaume Horcajuelo / EPA

Von Trier on tunnettu tahallisista provokaatioistaan. Hänen vitsinsä ei keskiviikkona tullut kuitenkaan ymmärretyksi.

- Halusin kovasti olla juutalainen, mutta sitten sainkin selville olevani natsi. Tiedättehän, koska perheeni on Saksasta. Sain siitä jotain mielihyvää, von Trier sanoi kysyttäessä hänen saksalaisista juuristaan.

- Ymmärrän Hitleriä. Hän teki jotain vääriä valintoja, totta kai, mutta voin kuvitella hänet istumassa bunkkerissaan, ohjaaja jatkoi.

Tässä vaiheessa von Trierin elokuvassa näytellyt Kirsten Dunst alkoi olla vaivaantunut.

- Tarkoitan siis, että uskon ymmärtäväni häntä. Eihän hän ollut tyyppi, jota olisi voinut sanoa hyväksi mieheksi, mutta joo - ymmärrän häntä ja koen häntä kohtaan sympatiaa.

"Okei, olen natsi"

Toimittajat jatkoivat tilanteen seuraamista mykistyneenä, kun von Trier puhui itseään yhä enemmän pussiin.

- Siis toki olen todella paljon juutalaisten puolella, tai en paljon koska Israel on kiusankappale.

- Okei, olen natsi, hän päätti lopuksi.

Tanskalaisohjaaja lähetti myöhemmin keskiviikkona tiedotteen, jossa pahotteli vitsillään mahdollisesti aiheuttamaansa mielipahaa ja pyysi anteeksi.

- En ole antisemiitti enkä millään tavalla rotuennakkoluuloinen. En myöskään ole natsi, von Trier vakuutti lausunnossaan.

Arvioiden mukaan lausunto saattaa vaarantaa von Trierin mahdollisuuksia saada Cannesin pääpalkinto kultainen palmu elokuvastaan Melancholia. Lars von Trier on voittanut palkinnon 2000 Dancer in the Dark -elokuvallaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters