Elokuvaohjaaja Lars von Trier suljettiin Cannesista Hitler-kommenttien vuoksi

Tanskalainen elokuvaohjaaja Lars von Trier on suljettu pois Cannesin elokuvafestivaaleilta Saksan toisen maailmansodan aikaista natsijohtajaa Adolf Hitleriä koskevien kommenttiensa vuoksi. Filmifestivaali ei ole koskaan aiemmin sulkenut kutsuttua ohjaajaa pois elokuvajuhlilta.

kulttuuri
Näyttelijätär Kirsten Dunst ja ohjaaja Lars von Trier poseerasivat valokuvaajille saapuessaan Melancholia-elokuvan näytökseen 18. toukokuuta.
Elokuvaohjaaja Lars von Trier on suljettu Cannesin elokuvajuhlilta sen jälkeen, kun hän eksyi pitkään monologiin natseista. Hän kertoi "sympatisoivansa ja ymmärtävänsä" Hitleriä.

Lars von Trierin uusi elokuva Melancholia on osa Cannesin kilpailusarjaa eikä sitä ole festivaalin tiedotuksen mukaan poistettu kilpailusta kohusta huolimatta.

Ohjaaja kertoi elokuvansa lehdistötilaisuudessa keskiviikkona "sympatisoivansa ja ymmärtävänsä" Hitleriä.

- Elokuvafestivaalin johto tuomitsee selkeästi nämä kommentit ja julistaa Lars von Trierin persona non grataksi (epätoivotuksi henkilöksi) Cannesin festivaaleilla, alkaen välittömästi, lausunnossa sanotaan.

"Ymmärrän Hitleriä"

Lars von Trier on tunnettu tahallisista provokaatioistaan.

- Ymmärrän Hitleriä. Hän teki jotain vääriä valintoja, totta kai, mutta voin kuvitella hänet istumassa bunkkerissaan, ohjaaja sanoi.

- Siis toki olen todella paljon juutalaisten puolella, tai en paljon koska Israel on kiusankappale, hän jatkoi.

Myöhemmin keskiviikkona von Trier pahoitteli puheitaan tiedotteessa.

Lars von Trierin elokuva Dancer in the Dark voitti Cannesin pääpalkinnon vuonna 2000.

Lähteet: YLE Uutiset