Espanjalaiset osoittavat mieltään työttömyyttä ja politiikkoja vastaan

Espanjassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään työttömyyttä ja poliittisia päättäjiä vastaan. Etupäässä nuoret mielenosoittajat ovat uhmanneet käskyjä ja majoittuneet kaupunkien keskustoihin jo useina päivinä. Espanjassa käydään paikallisvaalit sunnuntaina.

Ulkomaat
Nuoria ihmisiä on kerääntynyt aukiolle mielenosoitukseen Barcelonassa.
Etupäässä nuoret mielenosoittajat ovat uhmanneet käskyjä ja majoittuneet kaupunkien keskustoihin jo useina päivinä.Marta Perez / EPA

Pääkaupungin Madridin keskustassa sadat mielenosoittajat jäivät keskustan Puerta del Solin aukiolle torstain vastaiseksi yöksi. Keskiviikkona tuhansia ihmisiä oli kokoontunut mielenosoitukseen siitä huolimatta, että viranomaiset olivat sen kieltäneet.

Mielenilmauksia on ollut jo viitenä päivänä peräkkäin ja niitä on nähty myös muissa Espanjan suurissa kaupungeissa.

Lähes puolet nuorista työttömänä

Mielenosoittajat vastustavat ennen kaikkea korkeita työttömyyslukuja. Espanjassa on EU-maiden korkein työttömyys, 21,3 prosenttia. Työttömyys on kuitenkin vielä suurempaa 18 - 25 -vuotiaiden nuorten keskuudessa. Heistä 45 prosenttia on työttömänä.

- Meidän täytyy elää vanhempiemme kanssa, tai meillä on vaikeuksia maksaa asuntolainojamme. Joillain meistä on lapsiakin, sanoi Madridin Puerta del Solin aukiolla mieltään osoittava kolmekymppinen Pedro Munoz.

Espanjan talouden taantuman aiheutti asuntokuplan puhkeaminen 2008. Sen jälkeen Jose Luis Rodriguez Zapateron johtama sosialistihallitus joutui tiukkojen talousleikkausten eteen.

Sunnuntain paikallisvaaleista enteillään suurta tappiota sosialisteille. Sosialistien valta loppunee ainakin Barcelonan, Sevillan ja Castilla-La Mancan alueilla. Zapatero on itse sanonut, ettei aio asettua ehdolle enää 2012.

Oppia arabimaista

Espanjalaiset mielenosoittajat ovat ottaneet mallia arabimaiden kuohunnasta. Spontaaneja mielenosoituksia on kutsuttu Espanjassakin koolle Twitterin ja Facebookin avulla. Tutkijat näkevät heijastumaa arabimaista myös mielenosoittajien demokratiavaateissa.

Madridin Complutensen yliopiston politiikantutkimuksen professorin Ramon Cotarelon mukaan mielenosoituksia selittää talouskriisi, arabimaiden innoitus, salamannopea yhteydenpito internetin kautta sekä ihmisten totaalinen kyllästyminen saamattomiin ja korruptoituneisiin poliitikkoihin.

Paikallisvaaleissa on useita ehdokkaita, jotka ovat samaan aikaan tutkinnassa korruptioepäilyjen vuoksi.

- Yhtäkkiä tulee kipinä, ja kaikki leimahtaa, Cotarelo kuvaa tilannetta.

Pääministeri Zapatero vannoi torstaina, että mielenosoittajien ääntä kuullaan.

Noin 34 miljoonaa äänioikeutettua espanjalaista valitsee sunnuntaina edustajat alueparlamentteihin ja kaupunginvaltuustoihin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters