Koulukiusaaminen tallentui tv-kameroille

Lappeenrannan Lönnrotin koululla pureuduttiin koulukiusaamiseen televisiokameroiden kautta tällä viikolla. YLE Teeman tuottama ja kuvaama Avoin tarina -ohjelmasarjan jaksot käsittelevät sateenkaariperheitä, uusperheitä, päihdeongelmia ja koulukiusaamista.

kiusaaminen
Kaakkois-Suomen uutiset kävi kuvauspaikalla Lappeenrannan Lönnrotin koululla. Katso juttu.

Tarinat ovat nuorten itsensä kirjoittamia. Lappeenrannassa kuvatussa tarinassa pääosassa oli koulukiusaaminen. 13-vuotiaan tytön kirjoittama tarina kertoo Iiriksestä, joka tarkkailee pihalla tapahtuvaa syrjimistä. Päähenkilöä esittää Lönnrotin koulun viidesluokkalainen Saara Talka. Tarinan Iiris on tarkkailija, joka seuraa Ilona-tyttöä kiusaavaa tyttöporukkaa.

- Tämä on antanut aika paljon mieleen asioita. Millaista olisi olla kiusattu ja millaista on olla kiusaaja, Saara Talka pohtii.

Koulukiusaaminen oli yksi kirjoituskilpailun suosituimmista aiheista. Se oli myös syy miksi aihe valikoitui Avoin tarina -ohjelmaan.

- Kiusaaminen, sen näkeminen ja siinä osallisena oleminen on varmasti kaikille koululaisille tuttua jollain tavoin. Nyt otetaan käyttöön se, että mietitään miksi tämä henkilö tekee näin? Miksi taas tuo ei tee mitään? Eläydytään siihen rooliin ja hetkeen ja annetaan mennä, kuvailee sarjan ohjaaja Tuula Rajavaara.

Ohjelmasarja on viisiosainen. Neljä jaksoa kuvattiin pääkaupunkiseudulla, mutta Lappeenranta valikoitui viidenneksi murteen ja miljöön takia.

- Tarinassa koululla on katos, millainen on täällä Lönnrotin koulullakin, lisäksi löysimme mahtavat näyttelijät ja halusimme tuoda tarinan eri murrealueelle, kehuu Rajavaara.

Kiusaaminen ei saa pisteitä

Avoin Tarina toteutettiin viimeksi 10 vuotta sitten. Interaktiivisessa kirjoituskampanjassa tarkoituksena on antaa nuoren ääni kuulua. Aiheet ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa.

- Kymmenen vuotta sitten aiheena oli totta kai kuten nytkin yksinäisyys ja koulukiusaaminen, mutta esimerkiksi nyt nousi esille myös sateenkaariperheet ja uusiperheen arki. Nuoret käsittelevät ongelmia nykyään myös perheidensä kautta enemmän, aprikoi Rajavaara.

Tarinan kiusattua Ilonaa esittävä Pinja Ruuth eläytyy rooliinsa omien kokemustensa kautta.

- Minua on kiusattu vanhassa koulussa ja se on tosi typerää. Minulla on sellainen mielikuva, että jos on kiusaaja, niin sitä kiusaajaakin on joskus kiusattu.

Tarinat nähdään ensimmäisen kerran marraskuussa. Keväällä kuvausryhmä palaa kouluun ja kuvaa loppukohtaukset. Tarinaan kuvataan kolme vaihtoehtoista loppuratkaisua. Lopullinen tarina näkee päivänvalon yleisöäänestyksen jälkeen vuoden päästä. Kuvaukset ovat jo nyt jättäneet jälkensä.

- Tässä jää aika mieleen se, että ei kannata kiusata ketään tai mitään, niin itselläkin on hyvä mieli, Saara Talka kommentoi.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala