1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä jatkaa ydinvoimaohjelmaansa Fukushimasta huolimatta

Japanin ydinonnettomuus ei näytä hidastaneen Venäjän järeää ydinvoimaloiden lisärakentamis- ja vientiohjelmaa. Venäjä haluaa tuntuvasti lisää kotimaista ydinsähköä, jotta maakaasua riittäisi myytäväksi Keski-Eurooppaan. Uusin voimala nousee Sosnovyi Boriin, linnuntietä 130 kilometrin päähän Kotkasta.

Ulkomaat
Venäläinen Smolenskin ydinvoimala.
Maxim Shipenkov / EPA

Tanner tärisee kun jättimäiset työkoneet ja sadat rakennusmiehet pystyttävät reaktorirakennuksen suojakuorta suljetussa atomikaupungissa Sosnovyi Borissa. Parin kilometrin päähän vanhasta ydinvoimalasta nousee neljä uutta reaktoria ja vähintään viisi Näsinneulan korkuista jäähdytystornia.

Ensimmäisen reaktoriyksikön pitäisi valmistua vuonna 2014 ja viimeisen 2019, mutta aikataulu voi vielä venyä.

- Myöhästymispelot liittyvät lähinnä laitteisiin, joita voimalaan asennetaan. Meillä on paljon eri laitetoimittajia, kertoo voimalahankkeen teknisen valvontaosaston johtaja Jevgeni Baranetski.

Kymmeniä reaktoreita lisää

Fukushiman ydinturma sai jotkut länsimaat epäröimään ydinvoiman lisärakentamista. Venäjällä tällaisia merkkejä ei ole ilmassa.

Venäjä haluaa nostaa ydinvoiman osuuden maan sähköntuotannosta nykyisestä 17 prosentista 25:een vuoteen 2020 mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa jopa 40 uuden reaktorin rakentamista. Kotimaista ydinsähköä halutaan lisää, jotta maakaasua piisaisi myyntiin Keski-Eurooppaan uutta putkilinjaa pitkin.

Jarrua ei haluta painaa myöskään siksi, että ydinvoimalaitosten myynti ulkomaille on Venäjälle tärkeää bisnestä.

- Selvitysten perusteella Venäjä on valmis jatkamaan sekä kotimaisia hankkeitaan että vientihankkeitaan. Jopa kesken Fukushiman onnettomuustapahtumien pääministeri Putin kävi sopimassa Valko-Venäjän kanssa ydinlaitosten toimittamisesta Valko-Venäjälle, sanoo voimalatyömaalla hiljattain vieraillut Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Heikki Reponen.

Venäjä ottaa ydinjätteet vastaan

Ydinvoimaloiden myynnissä Venäjän valttina on se, että maa tarjoaa lainarahaa ostajalle ja tarjoutuu ottamaan korkea-aktiivisen käytetyn polttoaineen kontolleen. Venäjä onkin sopinut laitostoimituksista esimerkiksi Vietnamin, Bangladeshin ja Turkin kanssa. Lisäksi uusia venäläisvoimaloita rakennetaan kovaa kyytiä Kiinaan ja Intiaan.

Fukushiman ydinturma on toki huomioitu Venäjälläkin. Uusien laitoshankkeiden suunnitelmia saatetaan joutua muuttamaan turvallisuuden nimissä. Tosin Leningrad 2:n työmaalla ei mahdollisista muutoksista ole kuulunut mitään.

- Tietääkseni meille siitä ei ole ollut mitään seurauksia, sanoo johtaja Baranetski työmaalta.

Merkille pantavaa on, että Venäjän pääministeri Vladimir Putin määräsi viranomaiset tarkastamaan venäläisten ydinvoimaloiden turvallisuuden pian Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Osasyynä tähän oli epäilemättä neuvostoajoista huomattavasti edistynyt säteilyturvallisuuskulttuuri. Ehkäpä tärkeämpää oli kuitenkin osoittaa ulkomaille, että Venäjä on vastuullinen ydinvoimaloiden rakentaja ja toimittaja.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen, Sosnovyi Bor

Lue seuraavaksi