1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Uimonen: "Paella-hallituksen" ohjelman rakentaminen vaikeaa

Ylen Vaaliasiantuntijan Risto Uimosen mielestä hallitusneuvotteluissa mukana olevien kuuden puolueen on hyvin vaikea saada aikaan uskottava hallitusohjelma. Uimosen mukaan jäljellä oleva "paellla-hallitukseksi" kuvattu porukka on hyvin eripurainen ja puolueiden tavoitteet eroavat liikaa toisistaan. Neuvotteluihin olisi pitänyt kutsua kolme vaaleissa eniten ääniä saanutta puoluetta, Uimonen toteaa.

Risto Uimonen
Politiikan asiantuntija Risto Uimonen epäilee, ettei kuuden erilaisen puolueen hallitus saa aikaan uskottavaa hallitusohjelmaa, joka saisi ratkaistua esimerkiksi kestävyysvajeen. Uimonen arvioi, että hallituksesta saattaa joku lähteä kesken pois. Hänen mukaansa perussuomalaisten paikka olisi ollut hallituksessa vastuunkantajina.

Vaaliasiantuntija Risto Uimosen mukaan näin laajapohjainen hallitus muodostetaan normaalioloissa vain, jos ollaan pahassa kriisissä.

- Tämä on väkisin kasattu hallitus, johon vielä sosiaalidemokraattien vaatimuksesta otettiin viimeisenä vasemmistoliitto, Uimonen sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Harvinaisen eripurainen porukka

Uimosen mukaan hallitusneuvotteluissa ovat arvokonservatiivit ja arvoliberaalit sekä lisäksi vasemmistoliitto, jolla on omintakeinen politiikka.

- Kyllä siinä on hankaluuksia löytää kaikille sopiva hallitusohjelma. Tämä on harvinaisen eripurainen porukka, Risto Uimonen hämmästelee.

Uimosen arvioi, etä tällä joukolla hallitusohjelmasta tulee tilkkutäkki, jonka pohjalta ei kyetä ratkaisemaan yhteiskunnan suuria asioita, kestävyysvajetta ja eläkekysymyksiä.

- Tällä koalitiolla ei arvioni mukaan saada sellaista ohjelmaa, että tämä ongelma ratkeaa, Uimonen arvioi.

Uimonen uskoo myös, että hallitusohjelman ongelmien takia virkamiesten valta voi kasvaa, kun sopua haetaan neutraalin valmistelun pohjalta.

- Toivon silti, että vastuuta kannetaan ja että olisin väärässä.

Demokratian kannalta käsittämätöntä

Perussuomalaisten jäämistä hallituksen ulkopuolelle Risto Uimonen pitää demokratian kannalta outona ja käsittämättömänä.

- Puolueet, jotka aloittavat neuvottelut, hävisivät 18 paikkaa ja perussuomalaiset, jotka voittivat 34 ovat oppositiossa, mutta nyt ollaan tässä. Kootaan tähteistä paella-hallitus, pannaan kaikki kasaan ja sitten uuniin, Uimonen kuvaa kuviota.

Perussuomalaisten jääminen oppositioon on Risto Uimosen mielestä kuitenkin loogista, vaikkakin demokratian kannalta omituista ja käsittämätöntä.

- Puolue, ja erityisesti puheenjohtaja Timo Soini, sitoutui niin voimakkaasti omaan eurooppapolitiikkaansa. Sitten SDP ja kokoomus sopivat, että jatketaan Portugalin tukemista ja vakausrahastojen linjaa, niin Soini ajautui umpikujaan, Uimonen muistuttaa.

Uimonen arvioi, että perusuomalaisten olo tulee neljän vuoden aikana oppositiossa ontoksi, kun joutuu vain huutamaan ja räksyttämään, kun muut tekevät päätöksiä.

- Hallituksella, joka nyt todennäköisesti syntyy, on niin leveät hartiat, että ei voi kuin räksyttää oppositiossa. Se ei ole kivaa. Puolueen, joka sai tuollaisen vaalivoiton olisi velvollisuus mennä hallitukseen. Se on demokratian pelisääntöjen mukaista.