1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Parilla kympillä saa jo hyvät aurinkolasit

Silmien terveyden kannalta aurinkolasien käyttö on suotavaa. Kesällä aurinko saattaa paistaa aamusta iltaan. Asiantuntijan mukaan lisääntyneeltä valolta tulee suojautua aurinkolaseilla. Pienellä sijoituksella irtoaa hyvä suoja silmille.

Taru Korja ja Anna Vuorinen
Tähän aikaan vuodesta moni kaivelee esiin aurinkolaseja tai miettii, millaiset pitäisi hankkia. Mitä muita kuin ulkonäköasioita kannattaa ottaa huomioon aurinkolaseja valitessa? Haastateltavana oli Optisen Alan Tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja, optikko Taru Korja.

- Ultraviolettisäteily, jos sitä tulee paljon esimerkiksi hiihtäessä tai vesillä, imeytyy sarveiskalvoon. Siihen voi tulla eroosio, joka myös lumisokeutena tunnetaan. Ja kun lasketaan koko elämän kertymä, se aiheuttaa vaurioita verkkokalvolla ja voi aiheuttaa harmaakaihia, muistuttaa Aamu-tv:n vieraana ollut Optisen Alan Tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Taru Korja.

Korjan mukaan aurinkolasien käyttö on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Lasien käyttöön taas on kolme pääasiallista syytä. Ensinnäkin silmät ja niitä ympäröivä iho saavat suojaa ultraviolettisäteilyltä ja liialliselta valolta, toiseksi lasit suojaavat harrastuksissa esimerkiksi lentäviltä hiekanjyviltä ja pölyltä, ja kolmanneksi lasit ovat osa pukeutumista ja muotia.

Muotipuolella tänä vuonna pinnalla ovat ohuet kehykset, läpikuultavat materiaalit ja linsseissä liukuvärit, eli linssit ovat yläreunasta tummat ja vaalenevat alaspäin.

- Mammuttilogojen aika on ohi, Korja summaa.

Lippalakki ei riitä lapselle

- Aurinkolaseja on halpoja ja hyvin kalliita. Kalliissa laseissa maksetaan laadusta ja mahdollisesti merkistä ja logosta. Optisesti ajateltuna halpa aurinkolasi on yleensä prässättyä muovia ja sen läpi ei ole niin mukava katsoa. Optista muovia on miellyttävä käyttää, laatu on linssissä hyvä laidasta laitaan, eikä niistä tule päänsärkyä ja muuta, Korja sanoo.

Muutamalla kympilläkin voi silti saada kunnolliset lasit.

- Niissä pitää aina olla se merkintä UV 100%, että se suodattaa sen ultraviolettisäteilyn, tai sitten 400, joka tarkoittaa sitä valon aallonpituutta, eli nanometrejä, että se suodattaa siihen asti, Korja neuvoo.

Korja muistuttaa myös, että lapsillakin tulisi olla aurinkolasit.

- Lapsen silmä on puhdas ja kirkas. Auringonvalo menee läpi etupintaan, mykiöön ja pohjalle. Pelkkä lippalakki ei riitä.