1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mökkeily

Kesämökin muuttaminen asunnoksi voi karahtaa kiville

Kunnat ja ELY-keskukset ovat aika ajoin eri linjoilla kesämökkien muuttamisesta ympärivuotisiksi asunnoiksi. Kunnat sallisivat ELY-keskusta auliimmin kesämökit pysyvinä asuntoina.

mökkeily
Risto Virola
Asikkan kunta on ollut erittäin hyvä yhteistyökumppani, Risto Virola kehuu kotikuntaansa.YLE / Heikki Ahonen
Virolat haluavat asua pysyvästi kesäpaikassaan.

Mökkiläiset joutuvat ajoittain viranomaisten erilaisten linjausten ristituleen halutessaan muuttaa lomapaikkansa vakituiseksi asunnoksi. Kunnat harkitsevat tapauskohtaisesti, täyttääkö lomapaikka vakituisen kodin edellytykset.

ELY-keskuksen mielestä muutokset on ratkaistava kaavamenettelyllä eikä yksittäisinä päätöksinä.

Riitta ja Risto Virola ovat lomailleet rakkaassa lomapaikassaan Asikkalan Urajärvellä jo kymmeniä vuosia. Vuonna 1997 rakennettu päärakennus tehtiin talviasuttavaksi sillä silmällä, että siellä asutaan joskus vielä vakituisesti.

Se aika koittikin hiljattain.

Kunta myönsi luvan

Kunnan rakennusvalvonnan kanssa selvitettiin, että lomapaikka täyttää kaikki vakituiseen asumiseen vaadittavat edellytykset. Kunnalta tuli lupa vakituiselle asumiselle.

Virolat luopuivat vakituisesta asunnostaan ja muuttivat pysyvästi mökille asumaan.

Lomapaikalla on porakaivo, jätevedet johdetaan umpisäiliöön, jätteiden lajittelu toimii, tieyhteydet ovat hyvät ja tien auraus toimii myös talviaikaan. Päärakennus ja rantasauna ovat molemmat talviasuttavia. Ei siis mitään puutteita vakituiseen asumiseen.

Yllätys oli suuri, kun Kouvolan hallinto-oikeudesta otettiin yhteyttä ja pyydettiin vastinetta Hämeen ELY-keskuksen tekemään valitukseen kunnan päätöksestä muuttaa lomapaikka vakituiseksi asunnoksi.

ELY-keskus valitti

Kouvolan hallinto-oikeus kumosi vastineesta huolimatta Asikkalan kunnanhallituksen päätöksen ja asettui Hämeen ELY-keskuksen tekemän valituksen kannalle. Lomapaikkaa ei siis voikaan muuttaa vakituiseksi asunnoksi. Virolat ovat ymmällään päätöksien ristiriitaisuudesta.

- Kyllä tämä on liian monimutkaista tavallisen ihmisen ymmärrettäväksi, Riitta Virola puuskahtaa.

Hämeen ELY-keskuksen alueidenkäyttöyksikön päällikön Heikki Kankaanpään mielestä ranta-asioissa tulee katsoa kokonaisuutta eli suunnitelmallisuutta kaavoituksen näkökulmasta.

- Yksittäisissä tapauksissa kyse on myös aluekohtaisesta tasapuolisuudesta. Jos meillä on pitkä rivi loma-asuntoja ja sinne halutaan yksi pysyva asuinpaikka, silloin koko rivistöllä täytyy olla sama mahdollisuus, Kankaapää toteaa.

Vakituisesti voi asua missä tahansa

Kankaapään tulkinnan mukaan lomapaikan talviasuttavuus ja kaikkien vakituiselle asunnolle määriteltyjen ehtojen täyttäminen ei takaa loma-asunnolle vakituisen asunnon asemaa.

Ei ihme, että mökkiläinen on kummissaan vastakkaisista ja ristiriitaisista päätöksistä.

Mökillä voi asua ympärivuotisesti ilman lupia, mutta mökin muuttaminen vakituiseksi asunnoksi voi tuoda etuja mukanaan. Tosin tässäkin voi olla kuntakohtaisia eroja.

- Kun asuu pysyvästi, ihminen on oikeutettu tiettyihin palveluihin, joita kunta tarjoaa kuten koulukyyteihin ja joihinkin vanhusten palveluihin. Näiden määrittely on kunnan käsissä. Vapaa asumisoikeus on missä tahansa, Kankaanpää kertoo.

Lähteet: YLE Lahti / Markku Lähdetluoma

Lue seuraavaksi