1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotilot

Kotilot ryömivät esiin

Viherkasveja tuhoavia lehtokotiloita on jälleen alkanut näkyä puutarhoissa. Asiantuntijoiden mukaan tällä hetkellä on hankala ennakoida tulevaa kotilokesää. Paljon on kiinni säästä. Jos kesä on kostea ja lämmin, kotilot viihtyvät.

kotilot
YLE/ Tuija Veirto

Kotilot munivat kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tärkeintä torjuntatoimissa olisikin olla liikkeellä heti kun ensimmäiset yksilöt havaitaan, toteaa puutarha-agronomi Marja Kallela Pro Agria Hämeestä.

Professori Heikki Setälä Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitokselta Lahdesta sanoo, että runsas lumipeite on luonut suotuisat olosuhteet lehtokotiloiden talvehtimiselle.

Kevään kuiva jakso on Setälän mukaan hillinnyt kotiloiden esiinnousua ja levittäytymistä uusille alueille. Nilviäinen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse vihreää säilyäkseen hengissä, vaan elää pitkään kuivan karikkeen ja lehtien voimin.

Setälän mukaan tulossa saattaa olla vielä vilkas kotilokesä eli vielä ei kannata taputtaa käsiään.

Isännän parsapenkki saa rauhan

Lahtelaisen Eero Snellmanin puutarhassa Kiveriönkadulla ensimmäiset kotilot ryömivät maan alta esiin tällä viikolla.

Kotilotuhot on saatu pidettyä kurissa poimimalla yksilöt pois puutarhasta ja käyttämällä kemiallista torjuntaa.

- Pussillinen rakeita menee kesässä. Niitä sirotellaan pitkin puutarhaa ja erityisesti pihamaan reunamille.

Snellmanit poimivat kotilot pois päivittäin kannelliseen astiaan ja upottavat suolaveteen. Säännöllisyys on tärkeää.

- Jotkut terästävät vettä astianpesuaineella tai muulla. Itse käytän merisuolaa. Enkä kaada väkevää liuosta takaisin maahan. Kuolleet kotilot pitää laittaa sekajätteeseen tai kannelliseen kompostoriin. Kotilo on kannibaali ja syö lajitoverinsa.

Eero Snelmmanin mukaan kasvit näyttävät maistuvan kotiloille parhaiten tuoreeltaan.

- Vasta puhjenneet, pehmeät kasvit ja lehdet kelpaavat parhaiten. Toisaalta paksulehtisen vuorenkilven lehtien alapinnoilla niitä usein lymyilee.

Isännän ylpeys, parsapenkki on kuitenkin saanut olla rauhassa.

- Syksyllä kotiloita saattaa löytyä kukkarönsyistä. Mutta muuten parsapenkki on saanut olla rauhassa, toteaa Eero Snellman tyytyväisenä.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto

Lue seuraavaksi