Afrikan tähdet hehkuvat Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Taidemuseon ARS 11 - Afrikan tähdet näyttely esittelee itseoppineita nykytaiteilijoita. Vaikka monet ovat muuttaneet Eurooppaan, Afrikan monet kasvot välittyvät värikylläisissä töissä.

Algerialaistaustainen Paul Amar käyttää töissään runsaasti simpukoita, värejä ja valoa.

Afrikan tähdet levittäytyvät satelliittinäyttelyinä eri puolille maata. Hämeenlinnan Taidemuseossa teemana on ite-Afrikka, eli taiteilijat ovat itseoppineita. Tosin tämä pätee suurimpaan osaan afrikkalaistaiteilijoita. Pohja on kansanperinteestä, mutta nykytaiteilijat laajentavat perinteet uusiin suuntiin ja tuovat niihin omia elämänkokemuksiaan.

- Halusimme näyttelystä monimuotoisen. Koko Afrikkaahan ei voi mitenkään kattaa. Vähän niin kuin Afrikan tähti -pelissä, myös näyttelyssä käymme eri puolilla mannerta ja poimimme pieniä näytteitä, sanoo Hämeenlinnan näyttelyn suomalainen kuraattori Tuula Karjalainen.

Hämeenlinnassa esillä on kolmen taiteilijan töitä ja kokoelma käsin maalattuja elokuvajulisteita.

Ghanalainen Ataa Oko Addo oli puuseppä ja erikoisten figuratiivisten ruumisarkkujen tekijä. Eläkkeelle jäätyään hän piirsi antropologin pyynnöstä kuvia arkuistaan. Piirrokset laajenivat taiteeksi ja aihemaailma mm. eläimiin ja kasveihin. Ataa Oko käyttää usein Ghanan lipun värejä.

Franck Lundangi maalaa herkkiä luonto- ja ihmisaiheita. Entinen ammattijalkapalloilija pakeni Angolasta sotaa Eurooppaan ja löysi taiteen. Lundangi hakee innoituksensa Afrikan lisäksi hiljaisuudesta ja sen kuvaamisesta.

Algerialainen Paul Amar oli käsityöläinen ja taksinkuljettaja. Amar löysi simpukat materiaalikseen ranskalaisesta matkamuistomyymälästä. Hän on tehnyt simpukkaveistoksia yli 200. Värikkäät ja yksityiskohdissaan ylitsepursuavan runsaat työt kuvaavat juhlien ja valon maailmaa.

Taidekeräilijä Pascal Saumade on tuonut Hämeenlinnaan kokoelman ghanalaisia juuttikankaalle maalattuja elokuvajulisteita. Videoklubit näyttivät nigerialaisia kauhuelokuvia, aasialaista kung futa ja b-luokan Hollywood-tuotantoa. Asiakkaita houkuttelemaan yrittäjät maalauttivat julisteita, jotka saattoivat olla talomaaleilla säkkikankaalle tehtyjä. Tekijöinä on sekä ammattikuvittajia että katutaiteilijoita. Kuva-aiheet kumpuavat enemmän maalarin mielikuvituksesta kuin mainostettavasta elokuvasta.

Hämeenlinnan Afrikan tähdet ovat osa Kiasman Ars 11 -näyttelyä.

Hämeenlinnasta työt jatkavat matkaa syyskuussa Oulun taidemuseoon.