1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Ensimmäinen Jarkko Laine -kirjallisuuspalkinto runoilija Juha Kulmalalle

Runoilija Juha Kulmala saa ensimmäistä kertaa jaettavan Jarkko Laine -kirjallisuuspalkinnon. 10 000 euron suuruinen tunnustus myönnetään erityisen haastavalle kotimaiselle kirjalliselle teokselle. Juha Kulmalan nyt palkittava Emme ole dodo -runoteos ilmestyi vuonna 2009.

kirjallisuus
Juha Kulmala.
Juha Kulmala.Anna Hupponen / Savukeidas

Palkintoraadin arvioitavana olivat kaikki Suomessa kahden viime vuoden aikana ilmestyneet kirjallisuuden lajityypit näytelmistä runoihin, romaaneihin ja jopa aforismeihin. Myös lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä esseet olivat edustettuina.

Jarkko Laineen seuran puheenjohtaja ja palkintoraadin jäsen Joni Pyysalo sanoo, että rima pyrittiin näin nostamaan mahdollisimman korkealle.

- Suomessa ei oikein ole tällaisia palkintoja, jotka kattaisivat kaikki kirjallisuuden lajityypit.

Vastedes joka toinen vuosi jaettavan palkinnon kantavana ajatuksena on ennen muuta nostaa esiin haastavia, ehkä hurjiakin kirjoja, jotka eivät muuten välttämättä tule palkituiksi.

- Haastavuus voi olla yhtä hyvin erinomaista luontolyriikkaa kuin tiukkaa yhteiskunnallista tekstiä tai muodollista kokeilua. Mutta suorituksen täytyy olla jollakin tapaa poikkeuksellinen, Pyysalo kuvailee.

Kulmala yllätti palkintoraadin

Runoilija Juha Kulmalan Emme ole dodo (Savukeidas 2009) nousi palkintoraadissa esiin ikään kuin mustana hevosena. Kaikki yhdeksänhenkisen raadin jäsenistä eivät olleet aiemmin tutustuneet hänen tuotantoonsa.

- Hän oli yllättävä siinä mielessä, että kaikki raatilaiset eivät olleet edes kuulleet hänestä, mutta palkintonsa hän ehdottomasti ansaitsee, Joni Pyysalo sanoo.

Palkintoperustelujen mukaan Kulmalan runokokoelman monikerroksisuus ja terävä aikalaisilmiöiden havainnointi haastaa lukijan, ja "runsassisältöinen, dadamainen kieli svengaa jazzin tavoin -- silti kaikesta tästä ei synny kakofonista sekamelskaa vaan todentuntuinen kertomus elämästä.”

Runoutta ei palkita kuten proosaa

Juha Kulmala itse hakee parhaillaan inspiraatiota tuleviin tuotoksiinsa Ateenassa. Hän on otettu palkinnosta.

- No tuntuu tietysti todella hyvältä, vaikka tietysti tuntuu mahdottomalta, että kirjallisuutta voitaisiin laittaa mihinkään absoluuttiseen parmmuusjärjestykseen, hän sanoo.

10 000 euron suuruinen palkinto on kuitenkin tervetullut työskentelyapuraha.

- Hienoa, että tämä palkinto jaettiin runoudelle, koska proosa huomataan paremmin ja sille myös jaetaan enemmän rahapalkintoja, Kulmala sanoo.

Jarkko Laine -palkintoraadin puheenjohtajana toimi Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen. Muut jäsenet olivat kirjailijat Paula Havaste, Kari Hotakainen, Torsti Lehtinen, Joni Pyysalo ja Vuokko Tolonen sekä Helsingin kirjamessujen päätoimikunnan puheenjohtaja Stig-Björn Nyberg, YLEn kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen sekä kriitikko Taina Ratia.

Palkinnon rahoittavat Haavikko-säätiö, Otava, Otavamedia, Turun kaupunki, Turun yliopisto ja WSOY.

Jarkko Laine (1947 - 2006) oli tuottelias kirjailija, runoilija ja kääntäjä sekä Kirjailijaliiton pitkäaikainen puheenjohtaja.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Iira Hartikainen

Lue seuraavaksi