1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matti Kassilasta tuli professori

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt perjantaina 61 arvonimeä. Arvonimi myönnetään kansalaisille arvonannon osoituksena yhteiskunnan hyväksi tekemästä työstä. Arvonimihakemuksia tuli tänä keväänä yhteensä 93.

Kotimaan uutiset
Matti Kassila
Matti KassilaYLE / Heli Sorjonen

Arvokkaimmat arvonimet ovat vuorineuvos ja valtioneuvos. Niiden hinta on noin 48 000 euroa, kun taas halvimmat arvonimet maksavat noin 70 euroa. Tänä keväänä ei myönnetty yhtäkään vuorineuvoksen tai valtioneuvoksen arvonimeä.

Arvonimeä haetaan kirjallisesti ja se myönnetään henkilön ansioiden perusteella. Valtioneuvoston kanslian mukaan arvonimen saajan tulee olla myös hyvämaineinen ja nuhteeton. Eri arvonimissä on myös tiettyjä rajoituksia. Esimerkiksi arkkiatrin arvonimi voi olla vain yhdellä henkilöllä ja pitäjäneuvoksen arvonimi voi olla kunnassa samanaikaisesti vain yhdellä henkilöllä.

Arvonimiä jaetaan kahdesti vuodessa.

Arvonimiä kulttuurialalle

Presidentti Halonen on myöntänyt arvonimiä muun muassa kulttuurialalle. Professorin arvonimen sai elokuvaohjaaja Matti Kassila. Vuonna 1924 syntynyt Kassila kuuluu 1950- ja 1960-lukujen huomattavimpiin suomalaisiin elokuvantekijöihin. Hänet tunnetaan parhaiten Komisario Palmu -elokuvasarjasta.

Ohjaustyön lisäksi Kassila on muun muassa osallistunut usean elokuvan käsirjoittamiseen.

Directon musices -arvonimen ovat saaneet kanttori-urkuri ja entinen Pieksämäen musiikkiopiston rehtori Antti Alanko, pitkän uran Turun kaupunginorkesterissa oboistina ja englannintorven soittajana tehnyt Lars Erkkilä, helsinkiläisen Mestari-Laulajat kuoron johtaja Märt Ratassepp, Helsingin kaupunginorkesterin sellisti ja Finlandia Sinfonietta -kamariorkesterin perustajajäseniin kuuluva Jaakko Raulamo sekä muun muassa Kauhajoen Viihdelaulajien perustajiin kuuluva kuoronjohtaja Seppo Torpo.

Lehdistöneuvoksen arvonimen on saanut toimittaja Jyrki Vesikansa. Vesikansa on sanomalehti Uuden Suomen entinen päätoimittaja. Vesikansa toimi sanomalehdessä vuodesta 1964 lähtien.

Presidentti myönsi museoneuvoksen arvonimen Ritva Kavalle. Kava on toiminut harjavaltalaisen Emil Cedercreutzin museon johtajana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi