1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nyt rillataan!

Lämmin viikonloppu käynnistänee monen suomalaisen grillikauden. Alkavasta grillikesästä odotetaan edellisvuotista parempaa, sillä vuosi sitten elettiin vielä laman jälkimaingeissa. Grillaajille arvellaan maistuvan erityisesti maustamaton makkara ja yhä useammin marinoimaton liha.

Kuva: Yle

Makkara pitää edelleen pintansa ylivoimaisesti suosituimpana grillattavana. Lihakeskusliitosta kerrotaan, että suomalaisten syömästä lihasta melkein puolet on makkaraa, ja siitä karkeasti arvioiden kolmannes syödään juuri kesällä.

Atrialla arvellaan, että suomalaisille maistuu tänä kesänä maustettujen makkaroiden sijaan entistä enemmän maustamaton, perinteinen makkara. Lihapuoluolellakin suosiossa tulevat olemaan yksinkertaisemmat tuotteet: vahvasti marinoidut lihat saavat väistyä marinoimattoman tai kevyesti maustetun grillilihan tieltä. Myyntiluvuissa tämä ei kuitenkaan vielä näy, sillä eniten menekkiä on maustetuilla makkaroilla.

HK:lta kerrotaan, että makkaran hinta on noussut tänä vuonna tuotantokustannusten, erityisesti rehun hinnan nousun vuoksi. Lihassa hinnan korotukset näkyvät mahdollisesti ensi syksynä.

- Paineita hintojen nostoon on edelleen, mutta kesällä se tuskin tapahtuu. Kilpailu on sen verran kovaa, sanoo myös Veli Saarenheimo Lihakeskusliitosta.

Myös oheistuotteet tekevät kauppansa

Ilmojen lämpeneminen näkyy yhtä lailla grillikaupan vilkastumisena.

- Kaasugrillejä ostetaan paljon. Sen lisäksi erityisesti grillaukseen liittyvät entistä hienommat oheistuotteet menevät nyt kaupaksi, kertoo myyntipäällikkö Piia Ahonvala Vantaan Jumbon Prismasta.

Grillikansaa kiinnostavat paitsi kääntovartaat ja halsterit, myös pannut ja lastat.

- Paellapannu oli viime vuonna aivan hitti - ne loppuivat kesken. Tänä vuonna pannusta on tullut isompi koko. Niitäkin on mennyt mukavasti. Myös kalliimpia lastoja ostetaan, ja silikonisuti on nyt syrjäyttänyt perinteiset sudit, sillä se on helppo puhdistaa, Ahonvala sanoo.