1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Musa-Pekka kouluttaa ikään ja soittokokemukseen katsomatta

Joensuussa toimiva yksityinen musiikkikoulu Musa-Pekka on perehdyttänyt paikkakuntalaisia musiikin saloihin jo yli 20-vuoden ajan.

musiikki
Musa-Pekan yrittäjä Jyri Martiskainen soittaa rumpuja
YLE / Antti Makkonen

Pitkäikäisen toiminnan salaisuutena Musa-Pekan yrittäjä Jyri Martiskainen pitää sitä, että Joensuussa on hyvin pitkät perinteet musiikin harrastamisessa ja tekemisessä. Joensuusta on tullut monia kuuluisia bändejä, mika osaltaan innostaa muita musiikin harrastuksen pariin.

-Tämä on johtanut siihen, että nykyäänkin opiskelijoita piisaa. Tällä hetkellä Musa-Pekassa on noin 190 oppilasta, kertoo Martiskainen.

Musa-Pekan toiminta alkoi alunperin urkukouluna. Toiminnan edetessä on mukaan saatu bändisoittimia, laulun opetusta ja muskaria.

Musa-Pekalla on käytössään 240 neliön tilat, joista puolet on musiikkikoulun käytössä ja toista puolta Musa-Pekka vuokraa paikallisille bändeille treenitiloiksi.

Opiskelijat opettamaan

Martiskainen on ammatiltaan ala-asteen opettaja. Hän kertoo, että vaikka opettajan arki onkin kiireistä, onnistuu Musa-Pekan toiminnan pyörittäminen taitavan opettajakunnan ansiosta.

-Opettajakunta koostuu pääasiassa paikallisten musiikin oppilaitosten valmistuvista tai juuri valmistuneista opiskelijoista.

Opettajia Musa-Pekassa on noin 20, itse hän opettaa rumpujen ja kitaran soittoa.

Musa-Pekassa ei ole ikärajaa tai pääsykokeita

-Nuorimmat ovat olleet viisivuotiaita ja vanhimmat noin 70-vuotiaita, joten ikähaarukka on melkoisen laaja, kertoo Martiskainen.

Jyri Martiskainen pitää tärkeänä sitä, että musiikkiharrastuksen voi aloittaa ilman pääsykokeita, sillä pääsykokeista harvemmin selviää, mikä on opiskelijan todellinen motivaatio soittamisen suhteen.

-Tarkoituksena on, että kaikki joita musiikki kiinnostaa, saavat mahdollisuuden aloittaa uuden harrastuksen tai jatkaa vanhaa musiikkiharrastustaan ilman pääsykokeita ja niistä aiheutuvaa stressiä ja paineita.

Ohjausta myös bänditoimintaan

Musa-Pekka on keskittynyt pääasiassa kevyen musiikin opetukseen. Pianonsoitossa on mahdollisuus myös klassisen musiikin opiskeluun. Yksilö- ja pienryhmäopetusta saa kaikkiin bändisoittimiin, lisäksi tarjolla on ohjattua bänditoimintaa.

-Ohjatussa bänditoiminnassakin opetus lähtee käyntiin tarvittaessa täysin alkeista. Aikaisempaa kokemusta soittamisesta ei tarvita, sanoo Martiskainen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Antti Makkonen

Lue seuraavaksi