1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Taimen kutsuu Kyykoskelle

Kyykosken viehekalastusalue houkuttelee kalastajia pulleilla taimenilla. Kalat on kannettava koskeen, sillä taimen ei suostu kutemaan alueella.

kalat
Kyykosken erityiskalastusalueen puheenjohtaja Markku Hovi Väliväylän maisemissa.YLE Kirsi Partanen

Väliväylä virtaa Etelä-Karjalasta ja päättyy Kymijokeen. Matkalle mahtuu kymmeniä kilometrejä koskien täyttämää maisemaa.

Kalastaja ei ole Väliväylällä epätavallinen näky, sillä alueelle perustettu viehekalastusalue vetää kalamiehiä kuohuihin.

Kalastusalueesta huolehtivan osakaskunnan puheenjohtaja Markku Hovi kertoo, että kalastuskausi on jo pitkällä. Paikalle ilmaannutaan heti, kun jäät kaikkoavat.

- Ensimmäiset kalastajat tulevat yleensä pääsiäisen seudulla. Viimeiset käyvät hakemassa joulukalan, jos kosket ovat sulat.

Koskesta napatun saaliin voi käristää vaikkapa Taikinakosken ruokailukatoksessa. Savukalasta pitävät löytävät paikalta myös savustuspöntön.

Alueelle myydään vuosittain keskimäärin noin 400 kalastuslupaa. Hovin mukaan kalastajia tulee paljon paitsi lähialueilta, myös Helsingin seudulta ja Lappeenrannasta.

Taimen ei kude Kyykoskessa

Taimenet kutevat syksyllä. Kyykoskellakin on kuturauhoitus kriittisinä hetkinä syyskuusta-marraskuuhun, vaikka puuhasta ei oikein mitään tahdo tullakaan.

- Kutu ei oikein tahdo onnistua taimenilla tällä alueella. Tuossa väylässä ei ole oikein sopivaa sorakohtaa, Hovi harmittelee.

Ongelmaa yritetään ratkoa hiekkarasioilla, joihin mätiä on istutettu valmiiksi. Rasiat istutetaan virtaavaan veteen ja sitten laitetaan sormet ristiin. Suunnitelmassa on vain yksi "mutta".

- Se vaatii paljon työtä. Kun kaikki työ tehdään talkoilla ja 14 vuotta on uurastettu, joka kesä ei oikein into riitä.

Kalat on istutettava, kunnes taimen saadaan kutemaan oma-aloitteisesti.

- Se on pyyntikokoista kalaa. Jos tärppää, voi ottaa saaliin mukaansa. Elämys on silloin huomattavasti hienompi kuin päästää alamittainen kala takaisin, Hovi lupaa.

Aivan vapaasti kalaa ei kuitenkaan saa kantaa Kyykoskelta, sillä kalastussäännöt rajaavat saaliin määrän kahteen taimeneen päivässä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa

Lue seuraavaksi