Uutuuselokuvia ja popcornia työväentalolla

Kun Etelä-Karjalassa haluaa mennä elokuviin, on suunnaksi otettava joko Imatra tai Lappeenranta. Tai ei sittenkään. Vaihtoehdon tarjoaa Simpeleen työväentalo, joka muutaman kuukauden välein muuttuu elokuvateatteriksi.

Simpele, Rautjärvi
Johnny Depp näyttelee uusimmassa Pirates of the Caribbean -elokuvassa.
Johnny Depp näyttelee myös uusimmassa Pirates of the Caribbean -elokuvassa.Disney Enterprises

Simpeleen Paperiosasto 25 pyöritti elokuvia omistamallaan työväentalolla, kunnes vuonna 2007 puikkoihin astui Rautjärven kulttuuri- ja nuorisotoimi. Jotta kankaalle saadaan uutuuselokuvia, kunta ostaa elokuvapalvelun alan yrittäjältä.

- Kunnalle tämä on ehdottomasti paras ratkaisu. Me hoidamme markkinoinnin ja muu on yrittäjän vastuulla, kertoo Paula Jääskeläinen Rautjärven kulttuuritoimesta.

Elokuvat työväentalolle järjestää Movie Company Alatalo Oy. Yrityksen keskeisenä toimintaideana on kiertää paikoissa, joissa elokuvateattereita ei ole. Simpeleellä elokuvanäytöksiä on vuodessa kuudesta kahdeksaan.

Asiakkaita ajatellen

Elokuvat ovat kesätauolla toukokuun näytöksistä elokuun lopulle asti. Kevätkausi päätettiin komeasti juuri maailman ensi-iltansa saaneen Pirates of the Caribbeanin seikkailuhengessä.

Yleensä elokuvat nähdään Simpeleen työväentalon valkokankaalla vain kerran, mutta poikkeuksen tekevät klassikot kuten Tuntematon sotilas. Mahdollisuuden tarjoutuessa on asiakkaiden elokuvatoiveita toteutettu. Jääskeläinen haluaa osoittaa kiitoksensa kävijöille.

- Ilman heitä näitä näytöksiä olisi turha jatkaa.

Asiakkaat tulevat pääsääntöisesti Simpeleen lähistöltä, sillä Rautjärven eteläosista monet lähtevät Imatralle elokuviin.

- Vaikka puitteissa häviämme kaupungeille, niin voitamme siinä, että matka teatterille on lyhyt.

Kilpailukykyä ilman teatteripenkkejäkin

Simpeleen 180-paikkainen näytössali kootaan perinteiselle työväentalolle, joka avaa ovensa elokuvateatterina muun toiminnan ohessa. Kuitenkin tilassa on tekniikka kohdallaan, oikeanlaista tunnelmaa unohtamatta.

- Valkokangas on hyvä ja äänentoisto toimii, Jääskeläinen vakuuttaa, mutta toteaa tuolien häviävän sohvamaisille elokuvateattereiden penkeille.

Leffailtojen puffet-tajoilusta vastaa Simpeleen Vesan naisjaosto. Virvokkeilla, karkeilla ja popcorneilla taataan makoisat elokuvahetket.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Jenni Penttilä, toimitusharjoittelija