1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karhu asutuksen lähellä Hausjärvellä

Hausjärveläisellä pellolla ollaan karhun jäljillä. Painavat mutamöhkäleet tarttuvat kumisaappaisiin, tuuli tuivertaa kylmästi ja sataa vettä. Palkinto odottaa Turkhaudalla oraalla olevalla viljapellolla, jonka mustassa mullassa näkyy selvät jäljet. ”Tuolta se tuli ja tuonne se meni”.

Kotimaan uutiset
Turkhaudalla sijaitsevalta pellolta löytyi tuoreet karhun jäljet.YLE / Johanna Talasterä

Jäljet ovat suuret kuin mitkä, yhdessä jäljessä näkyy varpaidenkin painaumat. Oitissa asuva petoyhdysmies Jyrki Kotipuro sai puhelun paikalliselta maanviljelijältä tiistaina. Turkhaudalla sijaitsevalta pellolta oli löytynyt tuoreet jäljet, joita viljelijä epäili karhun jäljiksi. Ja nehän ne ovatkin. Kyseessä on ensimmäinen karhuhavainto tällä seudulla muutamaan vuoteen.

Pellon pehmeään multaan on jäänyt kontion jäljiltä selvät painaumat. Otuksen kävelyreitillä erottuu selvästi sekä etu- että takakäpälien jälkiä, jotka karhulla ovat keskenään erilaiset. Etukäpälän jälki on halkaisijaltaan noin 14 senttimetriä.

Jälkien koon perusteella petoyhdysmies päättelee, että kyseessä on parisataa kiloa painava karhu. Todennäköisesti se on uros, koska pellolla on vain yhdet jäljet. Emolla olisi tähän aikaan vuodesta luultavimmin pennut mukanaan.

Jäljistä päätellen karhu löntysteli turkhautalaiselle peltoaukealle pohjoisesta Janakkalan suunnasta Mallinkaisen tai Löyttymäen maisemista. Mesikämmen oli matkalla kohti etelää niin sanottua Karan korpea. Jälkien löytöpaikka on vilkasta maanviljelystasankoa jossa on asutustakin melko taajaan, joten tämä kulkuveikko on todennäköisesti siirtynyt suoraan rauhallisempaan ympäristöön.

Turkhaudalla kukaan ei nähnyt yöllä liikkunutta eläintä, mutta Hausjärven Monnissa Hyvinkään tien varressa nähtiin karhu tiistaina iltapäivällä viiden aikaan. Vatsat kurnien talviuniltaan heränneet otsot ovat nyt liikkeellä ahkerasti, koska ne etsivät ruokaa ja rauhallista elinpaikkaa kesän ajaksi.

Havainnot suurpedoista ovat lisääntyneet viime vuosina myös Hämeessä. Jyrki Kotipuro toivoo, että nähdyistä eläimistä tai epäillyistä petojen jäljistä ilmoitettaisiin ahkerasti. Petoyhdysmies ilmoittaa internetin kautta tiedot eteenpäin Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokseen, joka pitää kirjaa havainnoista.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi