Rotarien projekti nostaa nuorten juomisen pöydälle

Nuorten alkoholiasenteisiin halutaan muutos. Kuopiolaisten rotaryklubien toteuttamassa projektissa kiinnitetään aikuisten huomiota nuorison alkoholinkäyttöön ja juomisen terveyshaittoihin. Mukana olevat eri asiantuntijat kaipaavat yleistä muutosta suomalaiseen alkoholikulttuuriin. Tavoitteena on hillitä rajua juhlintaa ja alkoholin suurta kertakäyttöä.

alkoholijuomat
Kuopion Hatsalan koulun oppilaita välitunnilla.
YLE / Mika Moksu

Kuopion jäähallissa fiilisteltiin perjantaina kohti kesälomia. Who Cares -tapahtumassa oli täysi halli yläkoululaisia. Nuoret saivat monenlaisia tietoiskuja. Paikalliset rotaryklubit haluavat nostaa nuorten alkoholinkäytön pöydälle.

- Runsas alkoholin kertakäyttö ja sen hyväksyminen asenteissa pitäisi saada pois. Toinen iso ongelma on alkoholin jatkuva jokapäiväinen käyttö. Se johtaa helposti riippuvuuteen, toteaa emeritusprofessori Jouko Tuomisto.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisessä kouluterveyskyselyssä 14 prosenttia Itä-Suomen 8. ja 9. luokkalaisista ilmoitti olevansa tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa. Aikuisen roolimallilla on alkoholiasioissa nuorille iso merkitys.

- Kyse on siitä millaisen mallin me aikuiset haluamme aikuisuudesta antaa. Mikä on nuorten tavoiteltavaa siellä aikuisuudessa? Onko se päihteiden käyttö vai onko se joku muu tapa viettää aikuisen ihmisen elämää ja vapaa-aikaa, sanoo kuopiolainen kouluterveydenhoitaja Kirsi Santala.

Terveyshaitat antavat mietittävää

Yleistä asennemuutosta alkoholinkäyttöön kaipaava Jouko Tuomisto vetoaa vahvasti juomisen eri terveyshaittoihin. Kohtuullinen juhlinta on ok, mutta silti tosiasiat on syytä muistaa.

- Pitää ottaa huomioon, että kyseessä on kemikaali josta tulee erittäin voimakkaita haittavaikutuksia. Ei meillä mistään muusta kemikaalista sallittaisi samantasoisia myrkytyksiä, sanoo emeritusprofessori Jouko Tuomisto.

Kuopion Hatsalan koulun oppilaat nauttivat perjantaina kevätauringosta. Myös monet nuoret kaipaavat muutosta alkoholikulttuuriimme. Yhdeksäsluokkalainen Anna Leppänen paheksuu humalahakuista juomista.

- Mielestäni alkoholinkäyttöä pitäisi vähentää. Ihmisten ei pitäisi juoda humalamielessä. Muutaman voi toki joskus ottaa, mutta humalaisten kadulla örveltämistä en ymmärrä, sanoo Leppänen.

Yhdeksäsluokkalainen Sami Könönen ei itse käytä alkoholia. Könösen mielestä kohtuullinen käyttö on ok, mutta juhlia voi myös ilman viinaa.

- Varmasti pystyy. Aina ei tarvitse alkoholia käyttää, sanoo Könönen.

Molemmat nuoret ymmärtävät Suomen MM-leijonien kultajuhlinnan.

- Leijonilla oli oikeus juhlia, mutta ei tietysti tarvitse örveltää lapsiperheiden edessä.

Kuopion rotaryklubien alkoholikampanja käynnistyy kesäkuussa asiantuntijaseminaarilla. Esille nousee monia teesejä ja vastaamassa on muun muassa poliisi, media ja koulu.

Lähteet: YLE Savo / Jukka Eskanen