1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikkahakemuksen hylkääminen

Zaherien Kabuliin lähtö siirtyy

Pietarsaaressa pari vuotta asunut afgaaniperhe ei joudu lähiaikoina matkustamaan takaisin Afganistaniin. Helsingin hallinto-oikeus päätti perjantaina keskeyttää käännytyksen toimeenpanon.

turvapaikkahakemuksen hylkääminen
Perheen äiti ja nuorin poika odottavat tukihenkilönsa kanssa tuomiota Vaasan käräjäoikeudessa.
Perheen äiti ja nuorin poika odottavat tukihenkilönsa kanssa tuomiota Vaasan käräjäoikeudessa.YLE / Roy Fodge

Perhe on saanut aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta. Käännytys on kuitenkin viivästynyt perheen nuorimman pojan sairastelun vuoksi. Tiettävästi poliisi oli aikonut kuljettaa perheen Kabuliin viikonlopun aikana.

Asianajaja perustelikin käännytyksen keskeytystä juuri terveysseikoilla: lääkärin mukaan nuorin poika tarvitsee lääketieteellisiä tutkimuksia, joita Afganistanissa ei todennäköisesti voi tehdä.

Viisihenkisen Zaherin perheen isä ja kaksi poikaa ovat odotelleet Helgingin Metsälän vastaanottokeskuksessa käännytyksen toimeenpanoa. Perheen äiti ja nuorin poika ovat olleet Pietarsaaressa Malmin sairaalassa pojan sairastelun vuoksi.

Pohjanmaan käräjäoikeus päätti perjantaina, että koko perhe kuljetetaan Helsinkiin Metsälän vastaanottokeskukseen odottamaan käännytystä.

Nyt asianajana Leo Hertzberg uskoo, että poliisi vapauttaa Zaherit. Asianajaja arvioi, että perhe saa nyt odotella lopullista turvapaikkapäätöstä Suomessa ehkä vuoden verran. Turvapaikan epäämisestä on tehty valitus.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi