1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaarina Turunen esiintyy eläkkeelläkin

Lahtelainen Kaarina Turunen nousi vastikään viimeistä kertaa lavalle Lahden kaupunginteatterissa. Edessä ovat eläkepäivät, mutta esiintyvä taiteilija ei silti aio lopettaa esiintymistä.

Lahden kaupunginteatteri
Kaarina Turunen.
Kaarina Turusella riittää tekemistä jatkossakin.YLE / Lahti

Kaarina Turunen kiinnitettiin Lahden kaupunginteatteriin 19-vuotiaana, vuonna 1962. Muutama päivä sitten hän nousi viimeisen kerran lavalle näytelmässä Kalenteritytöt. Viimeinen kerta näyttämöllä oli vaikea.

- En uskaltanut ajatella ennen esitystä, että tämä on viimeinen kerta, kun ajan töihin ja vedän maskin päälle. Yksi työkaveri yritti kysyä asiasta, mutta sanoin heti, että älä puhu siitä. Tunteet olivat niin pinnassa.

Itku tuli vasta, kun esirippu sulkeutui ja yleisö aplodeerasi.

Eläkkeelle jääminen liki viidenkymmenen vuoden uran jälkeen saa Turusen mietteliääksi.

- Tuntuu siltä, kuin silloin olisi noussut pikajunaan, joka oli koko ajan matkalla kohti seuraavaa ensi-iltaa tai esitystä. Nyt seison asemalla ja juna jatkaa matkaa ilman minua. Olin kyllä valmis jäämään pois.

Eläkkeellä, vaan ei toimettomana

Monilla eläkkeelle jäävillä on harrastus, johon paneutua tai sitten vietetään aikaa vaikka lapsenlasten kanssa. Esiintyvä taiteilija paikkaa elämään syntyvän aukon työllä.

Hän aikoo pian lähteä uusiin töihin Pohjois-Karjalaan, Markku Pölösen hommiin. Tarkoitus on tehdä ainakin kesäteatteriin Onnenmaata, missä menee koko suvi.

- Eihän sitä tiedä, vaikka Pölönen työllistäisi jatkossakin. Siellähän tehdään tv-sarjoja ja jos jotakin.

Muita projekteja on tiedossa esimerkiksi Hollolan naislaulajien kanssa. Runoiltojakin on tulossa.

Lahden kaupunginteatterissakin Kaarina Turunen saatetaan vielä nähdä, mutta siihen saattaa kulua aikaa.

- En oikein usko, että minua sinne vierailijaksi otetaan, koska silloin katse kääntyy yleensä Helsingin tähtiin – tällaisiin oikeisiin tähtiin. Tuskinpa Lahden teatteri minua kaipaa. Toisaalta, jos elän oikein kauan ja kaikki muut kuolevat ennen minua, joskus siellä saatetaan tarvita pientä kuivaa mummoa. Ehkä minut sitten kelpuutetaan, nauraa Turunen.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski

Lue seuraavaksi