1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjan kansalaisprotesti on jättänyt puoluepamput varjoonsa

Espanjassa on tänään sunnuntaina tärkeät alue- ja kuntavaalit, mutta vaalien alla päähuomion on vienyt spontaanisti puhjennut, leviävä protestiliike, joka vaatii "aitoa demokratiaa" ja sanoo, etteivät korruptoituneet puolueet edusta enää kansalaisia.

Kuva: PABLO TALAMANCA / EPA

Kymmenettuhannet ihmiset ovat jo viikon olleet leiriytyneinä keskeisille aukioille 66 kaupungissa kautta Espanjan - kuin Kairon Tahrir-aukion esimerkin mukaan.

Tämä suuttuneiden kansalaisten Toukokuun 15. päivän liike aikoo jatkaa protesteja ja toimintaa. Madridissa ja Barcelonassa se suunnittelee kaupunginosakomiteoita, joiden kautta pyritään suoraan vaikuttamiseen vakiintuneiden puolueiden ohi.

Sosiaalisen median kautta tehokkaasti järjestäytyneet protestileirit saavat tukea ja ymmärrystä. Leireille tuodaan ruokaa, asianajajat antavat lainopillisia neuvoja. Madridissa palomiehet ovat korjailleet ydinkeskustassa olevan Puerta del Sol -aukion pääleirin telttarakennelmia.

Kahdesti järjestysvalta on aikonut hajottaa leirit, mutta peräytynyt niiden rauhanomaisuuden edessä. Keskusvaalikomitean mukaan protestit rikkovat vaalirauhaa, mutta sisäministeriö pelkää voimatoimien johtavan vakaviin seurauksiin. Poliisien ammattiliitotkin ovat vastustaneet leirien hajottamista.

Tilanne on täysin poikkeuksellinen. Puoluejohtajien vaalipuheet ja loputon keskinäinen syyttely ovat jääneet ympäri maata levinneen kansalaisliikehdinnän varjoon - ja sen pilkkaamiksi.

"Nykyinen "demokratia" on pelkkä reality-show", lukee yhdessä kyltissä järjestelmävastaisten iskulauseiden peittämällä Madridin Puerta del Sol -aukiolla, jota mellakkapoliisit lähikaduilla hiljaa valvovat.

"Meitä huijataan. Sen pitää loppua", sanoo aukiolla leiriytyvä 32-vuotias työtön Maria Martínez.

Ehdokkaina korruptiosyytettyjä

Espanjassa on vaikea suurtyöttömyys kolmatta vuotta. Työttömyysaste on nyt yli 21 prosenttia. Nuorisotyöttömyys on yli 40 prosenttia.

Alue- ja kuntavaaleissa odotetaan oikeiston kansanpuolueelle isoja voittoja, joka enteilisi vallanvaihdosta myös valtakunnantasolla. Parlamenttivaalit ovat keväällä 2012, mutta kansanpuolue vaatii ennenaikaisia vaaleja.

Kansanpuolue syyttää sosialisteja Espanjan koko talouskurimuksesta. Sosialistit syyttävät kansanpuoluetta totuuden vääristelystä. Tämä on ollut vaalipuheiden näkyvin ja kuuluvin sisältö.

Espanjaa viimeiset seitsemän vuotta johtanut sosialistipuolue on menettänyt suosionsa talouskriisissä. Pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero on ilmoittanut, ettei asetu enää ehdolle.

Kansanpuolue on suosion kukkuloilla, koska se on ainoa vaihtoehto. Puolueen johtaja Mariano Rajoy on hänkin epäsuosittu, ja puolueessa on paljastunut laaja, vakava korruptiovyyhti, jota puidaan oikeusistuimissa.

Molemmilla suurilla puolueilla on ehdokkaina kymmeniä poliitikkoja, jotka ovat sekaantuneet korruptiojuttuihin - jotkut peräti ovat syytteessä. Valencian maakunnassa kansanpuolueen ylin johto odottaa oikeudenkäyntiä, mutta on ehdolla kuten ennenkin.

Puoluejohtajat laativat ehdokaslistat. Espanjassa, etenkin valtakunnantasolla, kaksipuoluejärjestelmä on niin vahva, ettei kansalaisten tyytymättömyys poliittiseen eliittiin pääse kanavoitumaan vaaliuurnien kautta - siten kuin esimerkiksi Suomessa.

"Olemme eettinen kumous"

Mielenosoittajat kaupunkien protestileireillä ovat usein nuoria ja työttömiä, mutta osallistujia on eri ikä- ja sosiaaliryhmistä. Kyse on kansalaisprotestista, jolla on laajapohjainen tuki.

Leireillä vastustetaan "pääoman valtaa" ja "järjestelmää". Henki ja meininki vaikuttavat vasemmistolaisuudelta, mutta protestit eivät asetu poliittisesti vasemmalle tai oikealle. Leiriläiset eivät luota puolueisiin, vaan pyrkivät luomaan jotakin uutta. "Olemme eettinen kumous", sanoo eräs leiriläinen espanjalaiselle ABC-lehdelle.

Yksi protestien innoittaja on yli 90-vuotiaan ranskalaisen Stephane Hesselin tuore pamflettikirja "Indignaos". Hessel, joka on kokenut natsien vainot ja osallistunut YK:n ihmisoikeusjulistuksen laadintaan, kehottaa kirjasessa närkästymään poliittisen ja taloudellisen moraalin rappiosta ja toimimaan.

Elämää protestileireillä voi seurata suorana internetin kautta osoitteessa www.spanishrevolution.eu (siirryt toiseen palveluun). Sivuston on rakentanut nuori saksalaisnörtti, joka sanoo, ettei itse luota oman maansa poliittiseen eliittiin, eikä valtamediaan, ja haluaa, että espanjalaisprotestit nähdään kautta Euroopan.

Leirit ovat saaneet tukea useissa maissa asuvilta espanjalaisilta, mutta esimerkkiä seuraavia muiden maiden kansalaisia ei juuri ole ilmaantunut.

Lissabonissa tiettävästi on vireillä yritys tehdä vastaavaa.

Sekä Espanja että Portugali ovat maita, joita sijoitusmarkkinat seuraavat juuri nyt tiiviisti peläten mm., että sosiaalinen liikehdintä voi vaarantaa talouden uudistukset ja säästötoimet.