1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sissiviljely valtaa uusia kaupunkeja

Kaupunkiviljely leviää yhä uusiin kaupunkeihin Suomessa. Myös sissiviljelynä tunnetulla kaupunkiviljelyllä tarkoitetaan sitä, että kaupunkilaiset kasvattavat omat kasviksensa ja juureksensa joutomailla tai esimerkiksi viljelylaareissa parvekkeilla.

Kotimaan uutiset
Elsi Hyttinen
Helsingin Vallilan viljelmällä nautittiin aurinkoisesta talkoosäästä. Elsi Hyttinen keräsi talvelta jääneitä risuja pois nurmikolta.Anna Saraste / YLE

Salla Kuuluvainen häärii yhdessä muiden talkootyöläisten kanssa Helsingin Vallilan kaupunkiviljelmällä. Istutukset sijaitsevat kahden kerrostalon välisellä ruohikkoalueella.

- Tänään on tarkoitus vähän ehostaa tätä paikkaa. Keräämme roskia pois ja korjaamme viljelylaareja, joita lumimassa on päässyt vähän kallistelemaan, Kuuluvainen selostaa.

Aurinkoinen ilma on houkutellut paikalle niin vanhoja konkareita kuin uteliaita ensikertalaisiakin. Uutena toimintaan mukaan aikova Heidi Räihä uskoo, että on hyvä ottaa kaupunkien joutomaat hyötykäyttöön. Niillä voi hänen mukaansa kasvattaa lähiruokaa:

- Kaupassa katson, että jos avokado on tuotu jostain Etelä-Amerikasta, niin kyllä sen sinne jätän. Teen tällaisia pieniä valintoja, ja tietysti ostan kotimaista aina kun mahdollista.

Viljelyä myös vanhainkoteihin

Pari vuotta sitten Suomeen rantautunut kaupunkiviljelyliike on saanut nopeasti jalansijaa uusissa kaupungeissa. Etelä-Suomen suurten kaupunkien lisäksi muun muassa Joensuusta ja Oulusta on löytynyt kiinnostusta viljelmien perustamiselle.

Viljelmiä on rakennettu myös esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin. Aktiivi Salla Kuuluvaisen mielestä myös vanhainkodeissa voitaisiin harrastaa kaupunkiviljelyä:

- Meidän pitäisi kokeilla jotain projektia vanhusten kanssa. Metrin korkuiset viljelylaarit ovat helppoja, koska niitä voi hoitaa pyörätuolissa istuvakin.

Vallilan viljemälle on tarkoitus istuttaa tänä kesänä muun muassa porkkanoita, salaattia ja tomaatteja. Kukkapenkkiä kitkevän Elsi Hyttisen mielestä kaupunkiviljely on muutakin kuin pelkkää ruokatuotantoa:

- Se tuntuu olevan osa samaa liikettä, joka ajaa ihmiset kaupunkitansseihin ja yleisiin saunohiin. Se ei ole välttämättä paluuta maalle, vaan pikemminkin kestävän urbaanin kulttuurin luomista.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna Saraste

Lue seuraavaksi