Kaurismäellä kovia kilpailijoita Cannesissa

Tänään sunnuntai-iltana jaetaan Cannesin elokuvafestivaalin viralliset palkinnot. Aki Kaurismäen Le Havre on ollut esillä yhtenä ehdokkaana jopa pääpalkinnon, Kultaisen palmunoksan saajaksi. Suomessa Kaurismäelle on aseteltu jopa ennakkosuosikin asemaa, mutta millaisina Kaurismäen mahdollisuudet nähdään ulkomaalaisten asiantuntijoiden silmin?

kulttuuri
Näyttelijä André Wilms aterioi pöydän ääressä Kati Outisen katsellessa taustalla.
André Wilms ja Kati Outinen näyttelevät Le Havre -elokuvassa.Marja-Leena Hukkanen / Sputnik Oy

Le Havre on saanut kautta kriitikkolinjojen positiivisia arvioita, joitain merkittäviä soraääniä lukuun ottamatta.

Screens-elokuvalehden kansainvälinen kriitikkokaarti rankkasi Le Havren kilpailusarjan terävimpään kärkeen. Lauantaina Kaurismäki sai myös kansainvälisen kriitikkoliiton pääpalkinnon.

Ranskalainen Le film francais -lehti puolestaan kokoaa yhteen 15 ranskalaisen lehden arviot. Tässä vertailussa Le Havre kuitenkin putoaa.

Elokuva saa vain kahdelta lehdeltä täydet pisteet. Sen sijaan Terrence Malickin Tree of Life saa ylimmät arvosanat kuudelta kriitikolta, Michel Hazanaviciusin mykkäelokuva The Artist saa viisi ylintä rankkausta. Le Havren lisäksi kaikkiaan kymmenen elokuvaa saa kaksi huippumainintaa tai enemmän. Kaurismäen ennakkosuosikkiasema ei ainakaan siis ranskalaiskriitikoilta tilastotukea saa.

Ranskan elokuvafriikkien kulttilehtenä pidetty Cahiers du Cinéma kaataa myös kylmää vettä Kaurismäki-intoilijoiden niskaan. Lehden kriitikko Stéphane Delorme antaa Le Havrelle vain yhden tähden neljästä. Sen sijaan Delorme antaa täydet pisteet Nanni Morettin Habemus Papamille ja Lars von Trierin Melancholialle.

”Le Havre voi yhdistää juryn jäsenet”

Kriitikkospekulointi on kuitenkin eurooppalaisen kulttuurikanava Arten elokuvakriitikon Bertrand Loutten mukaan turhaa.

- Ei kannata liikaa tuijottaa kriitikkojen arvioihin tai taputuksiin, sillä on todella vaikeaa sanoa, mikä elokuva voittaa Kultaisen palmunoksan tänä vuonna. Kaikki riippuu palkintolautakunnasta. Jury on hyvin erityislaatuinen tänä vuonna, koska puheenjohtajana on lakonisuudestaan ja vähäpuheisuudestaan tunnettu Robert de Niro. Ehkä juryn pohdinnoissa hän on yksin omassa nurkassa omine mieltymyksineen, Loutte pohtii.

- Le Havre on tarpeeksi laadukas yhdistääkseen juryn jäsenet, samalla tavalla kuin Jean-Pierre ja Luc Dardennen Le gamin au velo, Bertrand Loutte arvioi Le Havren mahdollisuuksia.

Outinen panee jäitä hattuun

Le Havre sai sekä lehdistönäytöksessä epätavallisen innokkaat kriitikkotaputukset että kutsuvierasnäytöksessä valtavat, useiden minuuttien suosionosoitukset. Naispääosaa esittävä Kati Outinen panee kuitenkin jäitä hattuun – muistissa ovat vuoden 1996 tapahtumat, jolloin Kauas pilvet karkaavat oli hehkutuksen kohteena.

- Kauas pilvet karkaavat oli sellainen elokuva, jota hehkutettiin täällä niin, että ihmiset kapsahtelivat itkien kaulaan. Siinä oli ihan mieletön hypetys, eikä se saanut mitään palkintoja, Kati Outinen muistelee

- Suomessa otsikoitiin, että ”Aki hävisi”. Se oli idioottimaista, koska elokuvaa myytiin hyvin. Idea on myydä esitysoikeudet mahdollisimman moneen paikkaan ja tää muu glamour on sitä, että jossain yläkerroksissa juhlitaan elokuvaa taidemuotona, Outinen selittää.

Von Trier ja Kaurismäki toistensa vastakohtia

Natsikommenttien takia festivaaleille tästedes porttikiellon saanut von Trier ja Kaurismäki ovat festivaaleilla muodostuneet kuin toistensa vastakohdiksi. Von Trierin Melancholia kertoo ”kauniista maailmanlopusta”, kun taas afrikkalaisten siirtolaisten lohduttomuudesta ja toivosta kertova Kaurismäen Le Havre saa kaksinkertaisen onnellisen lopun.

- Kaurismäki ja von Trier ovat samankaltaisia, radikaaleja pessimistejä. Mutta siinä missä von Trier haluaa räjäyttää maailman, Kaurismäki haluaa onnellisen lopun – ja toivon pilkahdus näkyy, arvioi eurooppalaisen Arte-kanavan elokuvakriitikko Bertrand Loutte YLE Uutisten haastattelussa.

- Nykyaikainen maailma tarvitsee elokuvia, jotka menevät positiiviseen suuntaan, Loutte sanoo.

Jotkut ovat arvioineet, että von Trierin natsikommenttien takia Cannesin palkintolautakunta saattaisi olla taipuvainen suosimaan Le Havrea, joka on kannanotto suvaitsevaisuuden ja ihmisyyden puolesta. Tai sitten ei.

Palkintojen saajat on määrä julkistaa tänään sunnuntiana iltayhdeksän jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Cannes