1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muotoilu

Moderni puukenkä hymyilyttää

Suuret muotoilugurut kuvataan usein ryppyotsaisiksi taiteilijoiksi, mutta lahtelaiset muotoilijat Mikko Murtonen ja Isko Lappalainen vakuuttavat muotoilun olevan hauskaa. Ystävysten tuotteita yhdistävät ekologisuus, helppo valmistettavuus ja iloisuus. Heidän puusandaaleillaan kävellään kuin paljaalla puulattialla.

Isko Lappalainen ja Mikko Murtonen kehittelivät puiset varvastossut ja tee-se-itse-valaisimen. Kuva: YLE / Lahti

Voiko niinkin yksinkertaisista esineistä kuin kattovalaisin, sandaalit ja kuksa luoda uusia versioita? Kyllä voi. Lahtelaiset nuoret muotoilijat Mikko Murtonen ja Isko Lappalainen ovat luoneet vanhoista ideoista uusia tuotteita, nykypäivän ehdoilla.

- Näissä flip flop -sandaaleissa suunnittelun lähtökohta oli puisen lattian tuntu paljaissa jaloissa. Niinpä ideoimme perinteisen varvastossun pohjalta sandaalin, jossa on puinen pohja ja nahkainen remmi, kertoo Lappalainen.

- Jotta tuotetta olisi helppo myydä myös netissä, niitä on vain kolmea eri kokoa. Sandaalit mahtuvat litteään pahvilaatikkoon, joka voidaan kuljettaa kirjepostina eli sekin on tehty mahdollisimman helpoksi, painottaa Murtonen.

Myrskyläläinen puukenkäverstas Talla oli luonteva yhteistyökumppani muotoilijoille.

- On ollut mukava toimia pienen, perinteisen puukenkäverstaan kanssa. Talla on tällä hetkellä ainoa puukenkiä valmistava yritys Suomessa.

Veri veti yrittäjiksi

Murtonen ja Lappalainen valmistuivat keväällä Lahden Muotoiluinstituutista. Nuoret miehet eivät jääneet odottelemaan vaan perustivat oman muotoilutoimiston, iam design osakeyhtiön.

Kaverusten töitä yhdistää ekologisuus ja oivaltavuus. Tuotteet valmistetaan kierrätettävästä materiaalista ja ne tarjoavat myös kuluttajalle mahdollisuuden toteuttaa itseään.

- Valaisimemme koostuu sähkökomponenteista, paperinarusta ja virkkuukoukuista. Asiakas voi sitten virkata paperinarusta itselleen mieluisen valaisimen, joka on varmasti yksilöllinen, muistuttaa Lappalainen.

Muotoilun ei siis tarvitse olla haudanvakavaa, ryppyotsaisten gurujen puurtamista.

- Ei tietenkään! Teemme toki paljon muitakin muotoilutöitä, mutta omat tuotteemme ovat sellaisia, että niistä toivottavasti tulee asiakkaillekin hyvä mieli, toteavat kaverukset.